MegMinden
2022-11-13

Commodore 64-

(kulter.hu)

Debrecenbe is jön a floppyfilm.

Magyarországon csempészett Commodore 64-ekkel, levélben (is) terjesztett, floppykra másolt játékokkal indult a magáncélú számítógépezés: erről mesél a Stamps Back. A dokumentumfilm bemutatóját Budapesten december 12-én, Debrecenben 14-én rendezik.

 

A doku azt mutatja be, hogyan indították el a ’80-as években tizenévesek a magyarországi számítástechnikai forradalmat a nyugatról illegálisan bejuttatott videójátékokkal.

Hogyan alakult ki ebből idehaza a demoscene-nek nevezett számítógépes művészeti szubkultúra?

A játékok előtti rövid videók a másolt floppykon váltak ez alatt a név alatt alkotóművészetté. A filmben emellett szóba kerülnek a lemezújságok és az első nyomtatott magyar játékmagazinok (köztük a Guru). A scene-ben tevékenykedő, egyre ügyesebbé váló fiatalok aztán telefonkártyákat és telefonhálózatokat törtek fel, vagy épp a piacon árultak ezrével másolt videójáték-kazettákat és lemezeket. A legendás Csoki klub sem marad ki.

A 2,5 órás filmben 57 megszólaló meséli el,

hogyan is robbant be Magyarországon a becsempészett Commodore 64-eknek köszönhetően az otthoni számítástechnika.

A legújabb Vakondok-rész, a Stamps Back forgatása 2019-ben egy sikeres Indiegogo kampány után kezdődött, a gyártási folyamat három évig tartott. A sorozat korábbi darabjai között készült film a magyar videójáték-fejlesztés hőskoráról és a demoscene jelenkori helyzetéről is, melyek ingyen megtekinthetők online.

Az eredeti írást itt találja.

Két bronzérem a junior MK-n

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek