MegMinden
2023-12-18

Karácsony

(player.hu)

Tíz dolog, amit már rohadtul ununk, még sincs nélkülük karácsony.

1. Télapó vs. Jézuska vs. Mikulás

Az megvan, amikor a rokongyerektől megkérdezed, hogy „na, mit hozott a Jézuska?”, ő pedig válaszul úgy néz rád, mintha a földre fújtad volna az orrodat? Mert hogy hozzájuk a Télapó hozza az ajándékot, az apuka pedig letorkol, mert „köszi, most a gyerek be lesz szarva attól, hogy jövőre egy nyöszörgő, keresztre feszített félmeztelen muksó lebeg majd be oldalazva az ablakon az ajándékaival”. Itthon sajnos nemigen tisztázott a kérdés, hogy ki hozza az ajándékokat, ezért a nagyobb családi összejöveteleken rendre előkerül a téma. Persze, ez csak minimálisan frusztráló, de akkor is könnyebb lenne nélküle az élet.

2. Te kivel töltöd az ünnepeket?

Erre leginkább az egyedülállóknak foroghat a szemük, akiknek úgy teszik fel ezt a kérdést a megállapodott barátok, mintha ők egy másik dimenzióban élnének, ahol minden csupa fény és szín, míg a szingli ismerős minden bizonnyal a szürkezónában tévelyeg, ahol még a Last Christmas alatt is egy hegedű sír a háttérben. Ilyenkor két lehetősége van az embernek. Az egyik, hogy elmondja, hogy ő is ugyanúgy ünnepel, mint minden normáis ember: a családja körében. A másik pedig, hogy bedobja a gyeplőt a lovak közé, és párás tekintettel előadja, hogy ő bizony egyedül ül majd otthon egy lopott fenyőág mellett, italozva, miközben az Apokalipszis most rendezői változata megy a tévében.

3. Reszkessetek, betörők!

Amikor 1990-ben Chris Columbus befejezte a Reszkessetek, betörők! forgatását, még senki nem tudta, hogy ezzel egy olyan karácsonyi klasszikus szabadul rá a világra, amit különösen a magyar televíziózás még harminc év múlva is képtelen lesz elengedni. Ehhez a státuszhoz egyébként egyedül az Igazából szerelem című mozinak sikerült közel kerülnie, de végül ez sem bírta az esti műsorsávért folytatott harcot. A legkisebb McCallister kalandjait egyébként mindenki imádja, de azért azt illik beismerni, hogy ezt bizony túltoltuk. Nem csoda, ha sokaknak az ünnepekről egyből ez a szólás-mondás ugrik be: Nincs karácsony Kevin nélkül.

4. Rohanás

Ajándékozni öröm, de aki azt állítja, hogy élvezi a karácsonyi ajándékvásárlás őrületét, az valószínűleg azért mondja ezt, mert van annyi esze, hogy letudja az egész macerát október közepén. Az utolsó napokra hagyott vásárlás, sőt, úgy nagy általánosságban a karácsony előtti vásárlás maga a hétköznapi terror, melynek élvezetéhez minimum elkél egy kis könnyed mazochizmus. A kereskedők a médiával karöltve rengeteget dolgoztak azon, hogy a karácsony igazából ne a szeretet, hanem a költekezés ünnepe legyen. Ha nem sikerült volna nekik, és december 24. este arról szólna, hogy az egymást szerető emberek összejönnek, és simán csak jól érzik magukat, abba talán még a gazdaság is beleroggyanna.

5. Tévényomor

Egy kicsit már most szégyelljük magunkat, mégsem tudjuk kihagyni a listából azt, hogy ha az ember Szenteste bekapcsolja a tévét, közvetlenül Kevin előtt valami elképesztő nyomortengeren kell átverekednie magát. Valamiért ugyanis az esti magazinműsorok egyik legkedveltebb karácsonyi fogása, hogy olyan családokat mutogatnak a nézőknek, akik számára nem az a legnagyobb kérdés, hogy mi kerüljön a fa alá, hanem hogy hogyan ne fagyjanak halálra a téli hidegben. Szörnyű, na de ezeken az embereken éppen ott és akkor a néző nemigen tud segíteni, így garantáltan mindenkinek megkeseredik az estéje, akibe szorult némi empátia.

Az eredeti írást itt találja.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek