MegMinden
2023-12-07

Sellafield

(mandiner.hu)

Nukleáris szivárgásra derült fény – három éve titkolóznak.

Nukleáris anyagok szivárognak az egyesült királyságbeli Sellafield újrafeldolgozó üzemében. Korábban egy hackertámadásról tudósított a brit média, amely a nukleáris újrafeldolgozó üzem rendszerét érte. Kiderült azonban, hogy van ennél sokkal nagyobb baj is.

A radioaktív hulladékok tárolására használt silón repedések keletkeztek a sellafieldi nukleáris létesítményben még 2019-ben, jelentette hivatalos dokumentumokra hivatkozva december 5-én a brit Guardian.

A dokumentumok szerint 2050-ig folytatódhat a radioaktív anyagok szivárgása a silóból, ami a talajvíz beszennyezésével fenyeget. Egy névtelenséget kérő szakértő elmondta, a hatóságok évek óta a szőnyeg alá söpörték a problémát és a szivárgással kapcsolatos tényeket. 

Ami még aggasztóbb, hogy nem csak a silón keletkeztek repedések, hanem annak a tónak a beton- és aszfaltburkolatán is, amelyben több évtizede nukleáris iszapot tárolnak, és ahonnan a mérgező folyadék már legalább három éve szivárog.    

Sellafieldben található a világ legnagyobb plutónium készlete 

Az északnyugat-angliai Sellafield nukleáris létesítmény hat négyzetkilométeres területével Európa egyik legnagyobb és legveszélyesebb nukleáris létesítménye. A hidegháború idején ez az erőmű volt felelős a plutónium előállításáért, amelyet atomfegyverek gyártásához használtak fel. Az atomerőmű több európai országból is fogadta a nukleáris hulladékot, ma pedig a világ legnagyobb plutóniumkészletével rendelkezik. 

A The Guardian friss jelentése szerint Európa legnagyobb, több évtizede működő nukleáris létesítménye számos biztonsági problémával küzd, többek között azbeszt- és tűzveszéllyel.  

A jelentés idézte az Egyesült Királyság Nukleáris Szabályozási Hivatalának (ORR) júniusi jelentését, amely szerint a sellafieldi nukleáris létesítmény még 2019-ben jelentette a szivárgást.  

Az eredeti írást itt találja.

Interjú Rozgonyi-Kulcsár Viktóriával

Kevés lehet a sok - matematika az agráriumban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek