MegMinden
2023-12-07

Nemesített fenyők

(index.hu)

Már készül a genetikailag tökéletesített fenyő.

A nemesített fenyők magjai várhatóan 2026 körül kerülnek forgalomba, bár a tobozai erősen robbanékonyak.

Ezüstfenyő, lucfenyő, kaukázusi jegenyefenyő. A karácsonyi ünnepek közeledtével megjelennek a fenyőárusok, és a világ fejlődésével együtt évről évre egyre nagyobb a fenyőfák választéka. Van köztük illatosabb, ragacsosabb, levelét kevésbé hullató, divatosabb és olcsóbb. A fenyő fenntartható, és amikor kiszáradt, levihető. Kultúrtörténete összefonódik a műfenyővel, ami készülhet tollból, sörtéből vagy műanyagból. Az igazi azonban élő fenyő, és e fa esetében, ha úgy tetszik, az ideák síkján létezik egy minden szempontból tökéletes tulajdonságokkal rendelkező egyed, ami mindenkinek örömet okoz. Az emberiség pedig technikai és elméleti tudását bevetve halad a tökéletes fenyő felé.

A fenyőfélék kétszázmillió éve, a jurakorban alakultak ki, legtöbb fajuk 60-65 millió évvel ezelőtt. Nyitvatermőként meghódították a bolygót, majd a zárvatermők kiszorították őket, de nem olyan nagyon, hiszen máig a legnagyobb biológiai életközösség, a tajga domináns fái.

Az Egyesült Államokba az európai kultúrával érkezett a karácsonyi fenyők divatja. Ma már tucatnyi fajtájú fenyő kapható a koreaitól a tuján át a nordmannig. Az Észak-karolinai Egyetemen harmadik évtizede fut a helyi Fraser-fenyő nemesítésének és genetikai fejlesztésének programja, a Christman Tree Genetics Program.

A tökéletes fenyőt zöld tűlevelek és kúpos alakú, csúcsban végződő lomb jellemzik, és kivágása után sokáig nem hullatja a levelét. A tobozosok nem viselik túl jól, hogy leválasztják őket gyökérrendszerükről, 40 napon belül elhullatják a leveleiket. A Fraser-fenyők akár hónapokig megtartják leveleiket, ezért a legnépszerűbbek közé tartoznak. A genetikai fejlesztés eredményeként a fenyők a leveleik mindössze 1-2 százalékát hullatják el. A program vezetője, Justin Whitehill professzor szerint így végeredményben megúszható az újévi fabontást követő porszívózás, illetve a padló és bútorok zugaiban hátramaradó makacs tűlevelek.

A tökéletesített fa nemcsak a vásárlóknak, de a termesztőknek is kedvező. Az ős-Fraserek 7-8 év alatt nőttek a piacon legkeresettebb kétméteres magasságra. A 30 ezres mezőnyből szelektált gyorsabban növő példányok évente 3-4 centivel gyorsabban nőnek, így 6-7 év alatt eladhatóvá válnak. Nyaranta ugyanakkor metszeni kell ezeket a fákat, hogy lassabban nőjenek, és megfelelő alakú lombot növesszenek.

A nemesített fák magjai várhatóan 2026 körül kerülnek forgalomba. Az előnyös tulajdonságokból a nemesítőknek már nem jutott, ugyanis a Fraser-fenyők tobozai robbanékonyak. Ez persze nem azt jelenti, hogy felrobbannak, de érett állapotban érintésre egy erős belső mechanizmus kilöki a tobozból a magokat – a begyűjtésükhöz ezért különleges technika szükséges.

Az eredeti írást itt találja.

Borítékolható a nagy küzdelem

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek