MegMinden
2022-08-02

(cka.hu)

A tatai tóvédők kitettek magukért!

A civilek által kezdeményezett vasárnapi helyi népszavazáson a szavazófülkékben gyakorlatilag elsöprő győzelmet arattak a szállodamentes tópartot kívánó vélemények.
Nem kedvezett a referendum eredményességének az, hogy nyár közepére, július 31-re került kiírásra, mely időpontról 6 héttel megelőzően értesültek csak a civilek, ennyi idejük volt felkészülni.
Ennek ellenére is több, mint 8300-an mentek el a voksukat leadni.
A 8361 szavazóból mindössze nagyjából 513-an válaszoltak nemmel a tóvédők kérdéseire, vagyis több, mint 90 %-ban a partra építendő szálloda ellen szavaztak.
Bár a népszavazás jogilag érvénytelen lett, mert minimum 10.300 főnek kellett volna az urnákhoz járulnia, de a nyaraló szezon kellős közepére kitűzött referendum a jóslatokat felülmúló részvétellel valósult meg.

A civil kezdeményezésre, civil erőforrásokból megvalósuló kampányban a helyi csoportok vállalták a főszerepet, és legfőképpen az ő érdemük, hogy az ügy felbukkanásától eltelt több, mint 2 éven keresztül forrón is tudták tartani azt, tűzen-vízen keresztül vitték, és eljutottak a népszavazás kiírásáig.

A helyiek pedig nem maradtak magukra ebben a nagy munkában. A CKA, mint a Nagy Tavak Koalíció szakmai támogatója, a kezdetek óta segíti a tatai civilek munkáját is, legyen szó szakmai tanácsadásról, vagy akár terepi részvételről, és számos más szervezet is csatlakozott a kampányukhoz idő közben.

Jogilag nem, de erkölcsileg mindenképpen csatát nyert Tata civil lakossága!
A szavazás eredménye határozott véleményt mutat, amit a helyi döntéshozóknak és a beruházóknak figyelembe kell venniük, most, és a jövőben is!

A Civil Kollégium Alapítvány pedig gratulál a tatai szervezeteknek, a STOP Avalon Tata-nak, MAG — Miénk a Grund Városvédő Egyesületnek és a civil állampolgároknak kiállásukért és ezekért a történelmi pillanatokért!

Az eredeti írást itt találja.

Találkozásmentes könyvkölcsönzés már három helyszínen Debrecenben

ÚNKP: ösztöndíj a legjobbaknak

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek