MegMinden
2023-11-29

Foreign Policy

(index.hu)

Újabb halálos járvány indulhat útjára Kínából.

„Katasztrofális következménye lehet annak, amit a kormányzat művel a Kínában terjedő kórokozókkal összefüggésben” – írta véleménycikkében a Foreign Policy szerzője.

Az utóbbi napokban többször is írtunk arról, hogy egyre gyakrabban észlelnek egy rejtélyes, tüdőgyulladást okozó, zömében a kiskorúak közt terjedő betegséget Kínában. A kínai kormányzat (a koronavírusnál látott járványpolitikát ismételve) igyekszik eltitkolni a részleteket, még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kérdéseire sem válaszoltak.

Foreign Policy hasábjain egy praktizáló orvos, Annie Sparrow – aki a New York-i ISMMS orvosi egyetem docense is – írt véleménycikket arról, milyen következményekkel járhat a kórokozó terjedése. Úgy fogalmazott, a kínai kormányzat egyelőre azt sem volt hajlandó elismerni, hogy új patogén (vagyis kórokozó) áll a megbetegedések mögött, és azt állították, hogy a növekvő esetszámok mindössze a téli szezonnak, valamint a koronavírus-korlátozások 2022. decemberi feloldásának tudhatóak be. Az Egészségügyi Világszervezet pedig „kötelességtudóan megismételte” ezeket az állításokat, „mintha semmit sem tanultak volna a Covid–19-kitörésének katasztrofális pekingi eltussolásából” – írta Sparrow.

Megjegyezte azt is, hogy négy évvel ezelőtt a kínai hatóságok a kezdetekben cáfolták az új vírus megjelenését, terjedését, és ennek érdekében még az orvosokat is igyekeztek elhallgattatni. Most pedig ugyanígy hírzárlatot rendeltek el, amely alapján felvetődhet a gyanú, hogy ismét el akarnak tussolni egy járványt.

Ez a kórokozó állhat mögötte 

Mint írta, a növekvő esetszámok mögött feltételezések szerint az úgynevezett Mycoplasma pneumoniae (röviden: MPP) nevű, nem éppen szokványos baktérium állhat, amely az atípusos tüdőgyulladások egyik kórokozója. Ezt a kórokozót 1938 óta ismerik, nagyon ritka esetekben okoz halált, de az antibiotikumok többsége (az egyedi felépítéséből adódóan) nem hat rá, és vakcina sincs ellene. 

Annie Sparrow szerint a praktizáló orvosok ezt a betegséget gyakran „sétáló tüdőgyulladásként” is szokták emlegetni amiatt, hogy a tünetei viszonylag enyhék. Most azonban a kínai gyermekeknél a jelentések szerint jóval súlyosabb megbetegedéseket okoz. Sparrow úgy véli, hogy emögött az utóbbi évek lezárásai állhatnak, ezek miatt ugyanis a kiskorúak immunrendszere is lemaradhatott a fejlődésben.

Mint írta, az első MPP-s megbetegedéseket az idei nyár elején észlelték, és jelzésértékű lehet az, hogy októberben a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság is elrendelte, hogy szűrővizsgálatokat kell végezni erre a betegségre. 

A legaggasztóbb, és Peking által lekicsinyelt tény viszont az, hogy az M. pneumoniae Kínában egy olyan vírustörzzsé mutálódott, amely ellenáll a makrolidoknak – az antibiotikumok egyetlen olyan csoportjának, amely nyolc évnél fiatalabb gyermekek számára biztonságos. Azon túlmenően, hogy a szülőket lebeszélték az ad hoc jellegű azitromicinkezelésről – a legelterjedtebb makrolid, amellyel elsősorban az MPP-t is szokták kezelni –, Peking szinte meg sem említette ezt a tényt

– írta Sparrow, hozzátéve, az is problémás, hogy a WHO jelenleg arra hivatkozva rangsorolta alacsonyra egy járvány kitörésének veszélyét Kínában, hogy az MPP ellen vannak antibiotikumok, holott ez a kínai vírustörzsre pont nem igaz. 

A legnagyobb veszélyt nem is a kórokozó, hanem az AMR jelentheti

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az MPP önmagában valóban ritkán okoz halált, az úgynevezett antimikrobiális rezisztencia (AMR) viszont a világ egyik vezető haláloka lett. 

Mint írta, ez utóbbi évente 1,3 millió halált okoz (a WHO a saját, erről szóló oldalán 1,27 millió halálesetről írt 2019-ben). „Az AMR több embert öl meg, mint a Covid–19. Egyetlen ország sincs biztonságban ezzel a növekvő veszéllyel szemben” – fogalmazott Sparrow, megjegyezve, hogy Kínában (ahol rengeteget fogyasztanak a recept nélkül kapható antibiotikumokból) nagyon elterjedt és óriási problémát okoz ez a jelenség, miközben a kínai kormányzat nem tesz érdemi lépéseket az AMR terjedése ellen. 

Az eredeti írást itt találja.

Világhírű szaxofonostól tanulhattak

Óriási érdeklődés volt a Kapáslövés című könyv bemutatóján

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek