MegMinden
2023-10-25

Sorozat

(port.hu)

Jön az új magyar katonai sorozat.

„A védett létesítmény” munkacímen fejlesztette és készítette elő az elmúlt hónapok folyamán a Megafilm Service Kft. a következő televíziós sorozatát. A forgatás november közepén kezdődik, és jövő év áprilisáig tart. A színészek komoly katonai szakmai felkészítést kapnak a Magyar Honvédségtől, a szereplők között pedig az új arcok mellett régi ismerősök is lesznek.

A 6 epizódból álló akciódús drámai sorozat rendezője Dombrovszky Linda, aki a Pilátus, a Don Juan kopaszodik, A helység kalapácsa, és a Kockaember című filmek rendezése mellett dolgozott többek között a Tóth János és a Mintaapák című sorozatokban is.

A sorozat forgatókönyveit, a forgatást és az utómunkálatokat katonai szakértőként a Magyar Honvédség toborzókampányából is ismert, Pálinkás Szilveszter főhadnagy kíséri végig. A főhadnagy felel a színészek katonaszakmai felkészítéséért, valamint a katonai hadműveletek megtervezéséért, ezáltal segítve a stáb és a kaszkadőrök munkáját. Pálinkás azonban nemcsak szakértőként, de szereplőként is részt vesz majd a miniszériában. Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere a sorozat kapcsán kiemelte, hogy igazán egyedülálló projektről van szó, hiszen a miniszéria által a nézők bepillantást nyerhetnek a katonák mindennapjaiba is, és még inkább alátámasztást nyerhet a sokszor említett mondat, miszerint a békéhez erő kell.

Dombrovszky szerint:

„Ennek a sorozatnak nagyon fontos küldetése az, hogy rávilágítson arra: a sok szálon futó cselekmény hőseinek mind megvan a maga igazsága, gyarlósága és csodája, ahol kicsit mindenkivel együtt lehet sírni és nevetni.”

A hivatalos szinopszis:

Egyre többet hallunk róluk – mégsem tudjuk, milyen a valódi élete egy katonának. A történet egy különleges katonai csapat, a lövészek belső világába és motivációiba vezet be minket. Ezek a katonák missziókban terroristákra vadásznak – ők a legkeményebbek, és ők vannak legközelebb az életveszélyhez.

Győrbíró Zsolt alezredes, parancsnok, néhány évvel ezelőtt részt vett egy különleges műveletben, melynek során kiiktatták egy közel-keleti terroristacsoport vezetőjét. A sikernek azonban nagy ára volt…

Most, évekkel később, Zsolt már betöltötte a negyvenet – laktanyairodában dolgozik, és a legnagyobb problémája, hogy link és felelőtlen fia, Marci, elvesztette az orvosi egyetemi ösztöndíját. Mit csinál erre egy katona? Hogy megregulázza a fiát, bevágja a Honvédség alapkiképzésére. És miközben Marci a legjobb barátjával ezt az alapkiképzést próbálja megúszni, Zsolt új esélyt kap az élettől. Megbízzák egy NATO-misszió vezetésével. A célpont? Nagyon hasonlít arra a terroristacsoportra, amellyel évekkel ezelőtt szembekerült…

A történet két szálon fut: vígjáték az alapkiképzésről és kemény katonadráma egy élet-halál misszióról. A filmben kirajzolódik a katona uniformisa mögötti hús-vér, érző ember, akit – ha nem egyenruhát visel – csak a felesége ismer igazán. A sorozat arra keres választ, hogyan lehet egy csapatot egyben tartani, hogyan tudunk egy komoly hiba után továbblépni, és vajon mi kell ahhoz, hogy élni tudjunk az utolsó eséllyel.

A sorozat főszereplőjét – Győrbíró Zsoltot – Csórics Balázs alakítja. Riválisa, egykori parancsnoka Kamarás Iván. Zsolt fia, Marci szerepében Séra Dánielt, Zsolt felesége, Petra szerepében pedig Balla Esztert láthatjuk. A sorozatban olyan további ismert színészek is szerepet kapnak többek között, mint Krisztik Csaba, Pál András, Jászberényi Gábor, Orosz Ákos, Hajmási Dávid, Takátsy Péter, Dér Zsolt, Bán Bálint, Gál Réka Ágota, Kövesi Zsombor, Dankó István, Kakasy Dóra, Takács Zalán, Katona Péter Dániel, Györgyi Anna, Márfi Márk és visszatér a képernyőre az első magyar honvédségi sorozat, az Angyalbőrben főszereplője, Mészáros Zoltán is – aki 23 évvel később már nem Urbán András honvédként, hanem vezérkari tábornokként tűnik fel.

Érdekességek:

  • Az epizódonként 48-52 perces sorozat a színészek folyamatos katonai felkészítésével, tervezetten 15 forgatási helyszínen, több mint 130 stábtaggal és szereplővel készül 75 napon keresztül.
  • A stáb a Magyar Honvédség segítségével olyan eredeti helyszíneken forgathat, mint a szentendrei Altiszti Akadémia, az újdörögdi Kiképző Bázis, az izbégi lő- és gyakorlótér vagy a Csobánkán található harcászati kiképzőbázis.
  • A sorozatban a helyszínek mellett, a Magyar Honvédség haditechnikai eszközei, mint például harcjárművei, drónjai és helikopterei is feltűnnek majd.
  • A Magyar Nemzeti Filmintézet 865.000.000 forint filmgyártási támogatásban részesítette a filmalkotást.

Az eredeti írást itt találja.

Az ég felé

Kapcsolatépítés, karriertanácsadás, álláslehetőségek

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek