Egyetem Tér
2023-10-25

Kapcsolatépítés, karriertanácsadás, álláslehetőségek

Csaknem 80 kiállító és több mint ezer álláslehetőség várta a látogatókat a Debreceni Egyetem őszi Állásbörzéjén és Karriernapján. A szervezők ezúttal is kettős célt tűztek ki: ne csak munkát találjanak az álláskeresők, tanulják meg azt is, hogyan tudják kiválasztani az ideális munkahelyet.

Kis-, közép- és nagyvállalatok képviselőivel, állásközvetítőkkel, karriertanácsadókkal, fejvadászokkal, pszichológusokkal és grafológusokkal építhettek kapcsolatokat a látogatók a Debreceni Egyetem Főépületében szerdán, az őszi Állásbörzén és Karriernapon. Debrecen gazdaságának növekedése újabb piaci szereplőket vonz a városba, akik keresik a munkavállalókat, többek között az egyetem falai között is. 

Az a híd, amely a munkaerőpiac és a képzés között évek óta épül, mára igen látványossá vált, hiszen az oktatási intézmények egyre inkább igyekeznek képzési palettájukat a munkaerőpiaci igényekhez igazítani. A színvonalas oktatás versenyképes tudást biztosít, amellyel akár nemzetközi színtéren is tudnak érvényesülni a hallgatók. A nemzetközi környezet pedig egyáltalán nem biztos, hogy külföldet jelent, hiszen ma már számtalan nemzetközi cég van jelen a városban, akik évről évre nagyobb számban vannak jelen az állásbörzén. A nemzetközi színvonalhoz az egyetem 7500 külföldi hallgatója is hozzájárul, akik egyre többen érkeznek a rendezvényre. Ők a legtöbb cégnél kiváló esélyekkel pályázhatnak, amennyiben angolul jól beszélnek, ugyanakkor egyre több vállalat kéri a magyar nyelvtudást is.

- Nemcsak a vidék, hanem az ország egyik legnagyobb állásbörzéje ez, főleg, ha azt tekintjük, hogy évente kétszer tartunk ilyen rendezvényt, több ezer látogatóval. Nagyon jó alkalom ez a nap arra, hogy a végzéshez közeledő hallgatók közvetlen kontaktust találjanak a munkaerőpiaci szereplőkkel, az pedig, hogy 80 körüli a kiállítók száma, bizonyítja, hogy mindkét oldalról nagy az érdeklődés – mondta az Állásbörze és Karriernap megnyitóján Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

A szervezők évek óta törekszenek arra, hogy ne csak munkalehetőségekért érkezzenek az állásbörzére a látogatók, így szakmai gyakorlatokat is kínálnak a hallgatóknak, friss diplomás programokat és vállalati ösztöndíj-lehetőségeket a most végzőknek, önkéntes munkákat és külföldi ösztöndíjakat pedig azoknak, akik külföldön akarják kipróbálni magukat. Akik pedig azt sem tudják, hogyan induljanak el, szintén találnak segítséget: szakemberek elemzik az önéletrajzukat, beülhetnek egy próba-állásinterjúra, beszélgethetnek pszichológussal és grafológussal az önismeretről vagy kereshetnek fejvadászt, aki megtalálja számukra a megfelelő munkahelyet. 

- Rendkívül jó nálunk hallgatónak lenni. Egyrészt azért, mert a legértékesebb tudás és diploma itt szerezhető meg a Debreceni Egyetemen, másrészt pedig azért, mert ehhez egy izgalmas, színes hallgatói élet társul. A kettő olyan harmóniát ad, ami példa nélküli az országban. Mint ahogy az is egyedülálló, hogy nem engedjük el hallgatóink kezét a végzéshez közeledve, hanem szakmai programokkal segítjük, hogy megtalálhassák a képzettségüknek leginkább megfelelő karrier- és munkalehetőséget. Most, a keresztfélévben csaknem ezren végeznek egyetemünkön, a mintegy 80 kiállító pedig több mint ezer álláslehetőséget kínál a mai állásbörzén – emelte ki Csont István DEHÖK-elnök.

Az egésznapos rendezvényre elsősorban a magyar és külföldi hallgatókat várták, de a lehetőségek és szolgáltatások bárki számára nyitottak és ingyenesek voltak. 

Sorozat

Pénteken bemutaják Debrecen első akciófilmjét

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek