MegMinden
2023-10-24

Dió

(liner.hu)

Bőséges termést ad idén a magyarok egyik kedvenc téli csemegéje.

Lesz elég hazai dió, kedvezett az időjárás a termésnek.

„A közepesnél jobb termés várható az idén, amely mennyiségben is, és még inkább minőségben jelent majd előrelépést a tavalyi aszályos év után” – közölte előrejelzésében a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Tavaly a tavaszi fagykárok és a nyári aszály is visszavetette a termést, ebben az évben azonban nem pusztított a hideg, és a tavaszi esőzések is jót tettek a diónak, amit a gazdák a kártevőktől is sikeresen megóvtak.

Hajas Péter gazdálkodó a vaol.hu-nak elmondta, hogy összességében elégedettek lehetnek, a betakarítás pedig már szeptember végén megkezdődött, mostanra pedig már a feldolgozáshoz is hozzáláttak.

„Október 20. körül megtörténik az utolsó betakarítás, utána elkezdjük pucolni a diót december közepéig” – tette hozzá. Február végén már a tavaszi metszéseket végzik, így mindig van munka az ületvényben.

A tervek szerint jövőre „szedd magad” akció keretében megnyitja az ültetvényt mások előtt is. Hajas Péter maga is fontosnak tartja a dió fogyasztását, ami energiában és tápanyagokban egyaránt gazdag.

Az eredeti írást itt találja.

Puskás Panni

Brady és Shayk

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek