MegMinden
2022-02-03

Hibrid

(origo.hu)

Ilyen autó még sohasem készült Esztergomban.

A Vitara az egyik legracionálisabb vétel 2015-ös megjelenése óta. Rossz befektetésnek sem bizonyult, az 5-6 éves autókat drágábban lehet ma megvenni, mint amennyibe új korukban kerültek. Most a lemezek alá egy vadonatúj, saját fejlesztésű full hibrid hajtáslánc került, mi pedig első tapasztalatokat szerezhettünk róla egy próbaúton. Van olyan kifinomult és étvágytalan, mint az új Toyota Yaris Cross és társai?

A Suzuki szoros együttműködése a Toyotával a közelmúltban több hibrid modell átmárkázásában csúcsosodott ki (Swace, Across) de most a magyar gyárral is rendelkező japán cég nem licenszelt semmit, hanem saját maga fejlesztett ki egy full hibrid, vagyis öntöltő hajtást. Ennek oka a szigorodó és komoly bírságokkal fenyegető európai CO2 kvótának megfelelés, épp ezen a fronton remekel az újdonság. Komoly dolog ez, mert a Toyotán kívül eddig kevés márka tudott épkézláb öntöltő hajtást összerakni, a legtöbben a lágy rendszerek mellett egyből a plug-in kivitelekre nyergeltek át.

Szívómotor, robotizált váltó, és egy akksi hátul

Pedig egy jól megkonstruált full hibrid továbbra is az egyik leghatékonyabb és költségkímélőbb megoldás, elég csak a hazai taxis állományt megnézni, ahol a kilencvenes évek dízel Merci áradata óta ismét egy típus uralja a sárga utcaképet: a Prius. A Suzuki az alapoktól kezdte: egy 1,5-ös, változó vezérlésű, négyhengeres, szívó benzines mellé rakott egy viszonylag könnyű, egy 33 lóerős elektromotort és egy invertert, hátra pedig egy 140 voltos lítium-ion akkut. Viszonylag szerény 115 lóerő a rendszerteljesítmény, de az öntöltő hibridrendszerű alig nehezebb (plusz 63 kiló) az alapmodellnél.

 

 

Az eredeti írást itt találja.

NB I-es ellenfelet kapott a DEAC a Ligakupában

MOTOCIRCLE 2018

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek