MegMinden
2023-10-02

Nobel -díj

(hu.euronews.com)

Karikó Katalin kapta az orvosi Nobel-díjat

Karikó Katalin és Drew Weissman kapták idén az orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS technológia megalkodásáért, amivel hatékony védőoltást tudtak készíteni a koronavírus ellen.

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weismann amerikai mikrobiológus kapták idén az orvostudományi Nobel-díjat. A kutatók a hatékony Covid-19 elleni mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez szükséges munkájukkal érdemelték ki az elismerést.

A Nobel-bizottság honlapján azt írja, hogy a két díjazott felfedezése kulcsfontosságú volt a Covid-19 elleni hatékony vakcina kifejlesztésében a pandémia 2020-as kitörésekor. Az áttörő felfedezéseik által, amelyek alapjaiban változtatták meg az mRNS és az immunrendszerünk között kölcsönhatásról alkotott elképzeléseinet, a díjazottak hozzájárultak ahhoz, hogy példátlan ütemben tudjanak oltóanyagot fejleszteni a modern idők egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetése idején. 

A Nobel-díjat minden évben olyan személynek vagy szervezetnek adják, aki, akik sokat tettek az emberiségért felfeldezésükkel vagy munkájukkal. 

A díjazottat nem sokkal a hivatalos bejelentés előtt értesítik a bizottság döntéséről. 

Minden évben a tudomány öt területén ítélik oda a Nobel-díjat, a hatodik kategória a Nobel-békedíj. 

A Nobel-díjjal járó pénzjutalom 11 millió svéd korona, vagyis egymillió dollár.

Az eredeti írást itt találja.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek