MegMinden
2023-09-29

Szent Mihály

(cultura.hu)

Szent Mihály napjával kezdődik a kisfarsang.

Szent Mihály napjával kezdődik a borszűrés és az őszi lakodalmas időszak és Katalin napján (máshol András napján) zárul. Egyes vidékeken Borszűrő Szent Mihály napjának nevezték e napot, mert ekkor már lehetett szűrni a korán szüretelt szőlőkből készült nedűt, így kezdődhettek a lakodalmak vagy a mulatságok, bálok.

A Szent György napján legelőre hajtott állatokat Szent Mihály napján terelték vissza. Ekkor kapták meg bérüket a juhászok, ekkor szegődhettek el a cselédek és vette kezdetét a kukoricatördelés. Ilyenkor zajlottak országszerte a szentmihályi vásárok, amelyek egyúttal az ismerkedési és hírszerzési lehetőséget is jelentették a dolgozó embereknek. Eger városában még a bíráskodás is szünetelt, és a diákok is szabadságot kaptak, bár a szüreti munkájukat mindig elvárták.

Számos Szent Mihály-napi időjárással kapcsolatos szólást, közmondást ismerünk: Szent Mihály lova deres, behozza a telet! Ha Mihálykor dörög az ég, szép lesz az ősz, de kemény a tél. Ha a fecskék még nem mentek el Szent Mihályig, akkor hosszú őszre lehet számítani. Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet. Szent Mihály nap után harapófogóval sem lehet kihúzni a füvet A hal a víz fenekére húzódik, és nincs többé halfogás.

A nap Szent Mihály arkangyal ünnepe. A hagyomány szerint ő a túlvilágra költöző lélek kísérője és bírája; ezért hívják a halott szállító saroglyát Szent Mihály lovának. Az ő képe szerepel a magyar királyi koronán is. Ezzel a nappal kezdődött a kisfarsang, az őszi lakodalmak ideje, amely Katalin napig tartott. A juhászok úgy tartják, ha ezen a napon összefekszenek a birkák, hideg tél következik.

Másik időjárási regula: Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet, jelezve, hogy most már téliesre fordul az idő. A Magyar Néprajz: nyolc kötetben szerint a kisfarsang a karácsonyt megelőző mulatozás ideje volt. A gazdasági év lezárulását ünnepelték. A telet megelőző munkák és azok lezárulásának ideje. Kisfarsang végeztével lezárult az őszi esküvők és bálok időszaka. A karácsonyi készülődés a kisböjttel vette kezdetét. A karácsonyt megelőző böjt, vagyis az adventi időszak pedig november 30-án, András napján kezdődött.

 

Az eredeti írást itt találja.

Déjà vu

Európai Mobilitási Hét

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek