MegMinden
2023-09-25

ADHD

(index.hu)

Hogyan éljünk az ADHD által nyújtott áldásokkal?

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarról (ADHD) már sok minden a köztudatba került, bár többen még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy valójában mi is zajlik az ADHD-s gyerekek és felnőttek cikázó agyában. Ebben a cikkben ezt mutatjuk be testközelből.

Az ADHD nem betegség vagy fogyatékosság, tulajdonosa „csupán” a nem neurotipikusok (NT), azaz a társadalom nagy többségének átlagos agyi berendezkedésével rendelkezők, hanem neurodivergensek (ND) közé tartozik. ND-nek mondhatók az diszlexiával, diszgráfiával, diszkalkuliával, autista spektrumzavarral és figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral élők. Ez fizikai, működés- és viselkedésbeli eltéréseket jelent. A lakosság nem elhanyagolható, mintegy 5 százaléka a ilyen ND személy, akiknek egy része ADHD-val él.

ŐK NEM OLYAN MÓDON ÉRZÉKELI A VILÁGOT ÉS NEM ÚGY REAGÁLNAK ARRA, AHOGY A NAGY TÖBBSÉG.

Az ADHD-sok másképpen vannak bedrótozva, ami azt jelenti, hogy az átlagos emberhez képest másképpen működnek a koncentrációs, elköteleződési, tervezési, szervezési, impulzuskontroll- és érzelemkifejezési képességeik. Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy mindezekből az ADHD-soknak többlete van, nem pedig hiányuk.

Az ADHD nehézséget okoz a figyelem fenntartásában, az energiaszint kezelésében és az impulzusok kontrollálásában. Az ADHD korlátozhatja a tanulási vagy munkaképességet, és stresszhez, szorongáshoz és depresszióhoz vezethet. Néhány ADHD-s embernek az is nehézséget okoz, hogy nyugodtan üljön. Gyorsan cselekedhetnek impulzusok hatására, és könnyen elterelődhet a figyelmük.

Az ADHD-val születettek világról alkotott képe és felfogása merőben eltér az átlagostól, és emiatt a környezetükre is máshogyan reagálnak. Ezáltal megítélésük és a világban elfoglalt helyük sem szokványos. Körükben, a fejlődési eltérésekből fakadóan kiemelkedően magas a tehetséges művészek, vezetők, kutatók, tudósok és tehetségek aránya.

Az ADHD-val élő embereket a megszokottól eltérő látásmódja képessé teszi arra, hogy nem szokványos módszerekkel az átlagoshoz képest átfogóbb képet alkossanak a világról, és ezáltal megoldásokat nyújtsanak a társadalom számára. Ez mindenképpen tehetségnek értékelendő. Az eltérő látás- és működésmódhoz való hozzáállás persze a társadalom részéről sokszor ellenállást szül, és különböző bélyegekkel látja el az ADHD-sokat, ami aztán az eleve tanulási és beilleszkedési nehézségekkel küzdőket még jobban elidegeníti, a társadalom számára pedig elvesznek ezek a tehetségek.

AMIKOR EGY EMBERT ADHD-VAL DIAGNOSZTIZÁLNAK, NEHÉZ ELHINNIE, HOGY AZ EZZEL AZ ÁLLAPOTTAL VALÓ EGYÜTTÉLÉSNEK VANNAK ELŐNYEI.

Az ADHD-s emberek hihetetlen képességekkel is rendelkezhetnek, például másoknál kreatívabbak és optimistábbak lehetnek, ami lehetővé teszi számukra, hogy bizonyos területeken kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak. Valójában sokan ezeket a képességeket ma már „ADHD szuperképességként” emlegetik.

Az ADHD-vel kapcsolatos előnyök és erősségek többrétűek lehetnek, érdemes ezek megismerni és hasznosítani az ADHD-val élőknek és a velük kapcsolatban álló embereknek.

Melyek ezek a tulajdonságok és képességek, és hogyan lehet a legtöbbet kihozni ezekből?

Hiperfókusz

A hiperfókuszálás egy olyan állapot, amikor az ADHD-s egyén órákon keresztül képes egy feladatra koncentrálni, lényegében mindent kizárva maga körül. Ez gyakran akkor fordul elő, ha az egyén olyan munkát végez, amelyet élvez és érdekesnek talál.

A hiperfókuszálás során az illető javíthatja a teljesítményét, vagyis még hatékonyabban dolgozik. Ez a folyamat lehetővé teszi számukra, hogy mindenféle zavaró tényező nélkül végezzenek el egy feladatot, az eredmény pedig gyakran kiváló minőségű.

Rugalmasság

Az ADHD-val való együttélés számos kihívással jár, amelyekkel az ADHD-soknak nap mint nap meg kell küzdeniük. Ezek a nehézségek azt jelentik, hogy az ADHD-s egyéneknek nap mint nap komoly viszontagságokat kell leküzdeniük.

Az ilyen akadályok megtapasztalása és ezek leküzdése azt jelenti, hogy az ADHD-s emberek képesek magukban rugalmasságot kialakítani, mert gyakrabban van részük problémákban, mint másoknak. Bár ez kétélű fegyvernek tűnhet, az akadályok és kihívások leküzdése és a rugalmasság ilyen módon történő kiépítése erős jellemet eredményezhet, és sok esetben előnyösnek bizonyulhat.

Egy tanulmány rávilágít arra, hogy az ADHD-s embereknek állandó önkontrollal kell rendelkezniük. Vigyázniuk kell, hogy ne legyenek túlstimuláltak vagy ne unatkozzanak, meg kell találniuk azt az egyensúlyt a kettő között, ami nagyobb önismerethez és ezáltal nagyobb rugalmassághoz vezet. Ez egyfajta megküzdési stratégia, mely lehetővé teszi az ADHD-sok számára a sikerek elérését.

Kreativitás

Az ADHD-sok gyakran rendkívül kreatívok, különösen, ha célorientált feladatot kapnak. Az ADHD-val élők másoktól eltérő probléma megközelítése, a más nézőpont által nagyszerű problémamegoldókká válhatnak. Az ADHD-sok gyakran gondolkodnak szokatlan megoldásokon, mivel másképp látják a világot.

Az eredeti írást itt találja.

Minilakások

Harc a kiberbűnözők ellen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek