MegMinden
2023-09-22

Feláldozhatók

(port.hu)

Stallone és baráti köre .

A Feláldozh4tókból ezúttal kimaradt Schwarzenegger, de Sly, Jason Statham és Dolph Lundgren köszönik, jól vannak, és bármikor kaphatóak egy jó kis VHS-filmeket idéző mókázásra.

idén kicsit korábban jött el a karácsony az akciófilmes zsáner szerelmeseinek (és azoknak is, akik örökre a '90-es években ragadtak):

ezen a héten ugyanis a világ összes mozijába egyszerre robbant be Sylvester Stallone negyedik Expendables-filmje!

Nyugi, a külföldön Expend4bles, idehaza Feláldozh4tók néven futó, másfél órás vegytiszta tesztoszteron- és robbanásmaratonnak szerencsére csak a humorosnak szánt címe fárasztó. A főszereplői kifejezetten fittek, és még a 77 éves Stallone is úgy szórja benne az ólmot meg a vaskos egysorosokat, mintha egyetlen perc sem telt volna el 1993 óta!

 

A jó öreg Sly boszorkányos ügyességgel tudott megpendíteni azoknak a szívében, akik anno az ő és a hozzá hasonló egyszemélyes hadseregek filmjein nőttek fel. Elvégre, ahogy Stallone, úgy az Expendables franchise sem egy mai dolog: belegondolni is durva, hogy már a legelső mozifilm, a The Expendables - A feláldozhatók is 13(!) éve, 2010-ben került a mozikba, amit 2012-ben követett a folytatás, a The Expendables 2 - A feláldozhatók 2, majd 2014-ben a The Expendables - A feláldozhatók 3. Ezekben a filmekben aztán rendre felvonult az akciófilmes műfaj összes olyan ikonikus alakja, akiket mi, magyarok is imádtunk nézni anno a mozikban, a tékából kihozott VICO-kazettákon, vagy esténként az HBO-n és a Szív TV-n.

A korábbi három filmben szó szerint egymásnak adta a kilincset két géppuskasorozat és vicces benyögés között Stallone baráti köre. Az egymást vetésforgóban váltó Arnold SchwarzeneggerDolph LundgrenBruce WillisJason StathamJet LiMickey RourkeTerry CrewsChuck NorrisHarrison Ford és Wesley Snipes, valamint az MMA-harcművész Randy Couture minden részben olyan ügyeletes főgonosznak leszerződtetett hollywoodi nagyágyúk zrityóját rúgta szét, mint Eric RobertsJean-Claude Van Damme vagy épp Mel Gibson.

És mivel a Feláldozhatók (nomen est omen) tényleg feláldozhatók, a negyedik részben Stallone mellett már csak Jason Statham, Dolph Lundgren, és Randy Couture maradtak meg, akik ezúttal újabb csipet-csapatot verbuváltak maguk mellé, olyan ismert sztárokat is bevonva a nemzetközi terroristák és gonosztevők elleni harcba, mint Megan Fox50 CentAndy Garcia, no és persze Tony Jaa, Thaiföld legismertebb exportterméke, a messze földön híres harcművész-kaszkadőr (aki egy ideje már a rendezéssel is kacérkodik).

A rendezői székben viszont ezúttal már nem Stallone ült, hanem Scott Waugh, aki korábban olyan filmeket forgatott, mint a Need for Speed vagy a Fagyos pokol, de nincs mit szégyenkeznie, a B-kategóriás kommandósfilmek terén is tudta hozni a kötelezőt.

A sztori természetesen most is a szokásos: újra összeáll a világ legjobb elit zsoldoscsapata, röhögnek egy jót, aztán kő kövön nem marad!

Az már a korábbi részekből is kiderült, hogy a Feláldozhatók afféle utolsó védelmi vonal a világ számára; a csapat, akiket akkor hívnak, ha minden más kudarcot vall. Nekik szól a CIA, ha úgy kell rendet tenni valamelyik távoli országban, hogy az Egyesült Államok hivatalosan nem asszisztálhat a manőverhez, mert azzal államhatárokat vagy nemzetközi egyezményeket sértene. Ha a csapat kudarcot vall, senki sem vállalja, hogy az ő parancsára tették, amit tettek... De ha sikerrel járnak, akkor sem jut nekik se hírnév, se dicsfény, se előléptetés, a jutalmuk mindössze a jóleső tudat, hogy megint megakadályozták a harmadik világháborút – és egy szerény kis összeg a bankszámlájukon, amiből lumpolhatnak a kedvenc csehójukban, és vehetnek pár pöpec új fegyvert a következő bevetéshez.

Az eredeti írást itt találja.

ChatGPT

A veretlen németek jönnek vasárnap

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek