MegMinden
2024-02-10

Foto

(greendex.hu)

Elképesztő pillanatokat örökített meg egy madárfotós.

Látványos madárfotókat készített a Miskolci Hivatásos Tűzoltóság munkatársa. A zseniálisan elcsípett pillanatok egytől egyig rendkívül kifejezőek, néhány esetben mulatságosak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldalán bukkantunk rá azokra a vidám hangulatú madárfotókra, melyeket Kurti Gábor, a Miskolci Hivatásos Tűzoltóság munkatársa készített. A tűzoltó főtörzszászlós szabadidejében szenvedélyes madárfotósként tevékenykedik.

A Katasztrófavédelem magazin januári számában egy kétoldalas cikk foglalkozik Kurti Gáborral, aki az írás szerint gyermekkora óta szeret gyönyörködni a különböző állatok látványában. A madarakat nagyapja szerettette meg vele, akivel annak idején sokat járták az erdőt, és etették a Bódva-völgy szárnyasait. Kurti 1996 óta tagja a vármegyeszékhely tűzoltóságának, ha viszont nem a munkájával van elfoglalva, a mai napig a madarakat figyeli.

A fotózásukkal 2012-ben kezdett el komolyabban foglalkozni. A fényképészet és a szerkesztés alapjait nem iskolában tanulta, teljesen autodidakta módon sajátította el. Fényképein kifejezetten a ritka pillanatokat igyekszik megörökíteni, nyers fotóinak kompozícióját sohasem retusálja, csak a színek beállításával javít rajtuk.

A megfigyeléshez és a fotózáshoz Kurti a saját fotósleseit használja. A gyümölcsösében felállított itatónál énekesmadarakat, a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben vízi lesből vízimadarakat, Bükkábrány környékén pedig ragadozó madarakat örökít meg. Ahhoz, hogy a védett madarakat természetes élőhelyeiken, megzavarásuk nélkül tudja megfigyelni és lefotózni, Kurti elengedhetetlennek tartja a természetvédelmi őrökkel, szakemberekkel fenntartott jó kapcsolatot.

Az eredeti írást itt találja.

Komposztálás otthon – 3. rész

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek