MegMinden
2023-09-18

Meglepő szokás

(divany.hu)

A HOLLANDOK NEM HASZNÁLNAK FÜGGÖNYT.

EZ A SZOKATLAN OKA VAN VANNAK, HOGY A HOLLANDOK NEM HASZNÁLNAK FÜGGÖNYT

A hollandoknak nincs rejtegetnivalójuk, mondják, éppen ezért nem bánják, ha a kíváncsiskodó tekintetek az otthonukban fürkésznek. Amíg nálunk a sötétedés egyet jelent a függönyök behúzásával vagy a redőnyök leengedésével, addig a legtöbb holland háztartásban egyáltalán nem használnak függönyt.

A Hollandiába látogatók számos meglepő szokással találkozhatnak. Az egyik ilyen különös dolog, hogy az utcán sétálva, sötétedés után gyakran bepillanthatunk az emberek otthonába, mert sok holland soha nem húzza be a függönyt, sőt, gyakran még függönyük sincs.

Aki tisztességes, nincs rejtegetnivalója

Maguk a hollandok mindezt nem tartják szokatlannak, és olyannyira a mindennapjaik része lett, hogy már a kutatók érdeklődését is felkeltette a különös szokás. Külön kutatócsoportok alakultak arra, hogy kiderítsék, honnan ered a hollandok különös szokása, és hogy Hollandiában miért nem csinálnak titkot az emberek a magánéletükből. Mindazok, akik eddig valamilyen tudományos magyarázatot kerestek erre a meglehetősen furcsa exhibicionizmusra, érdekes szociológiai magyarázatokra bukkantak. 

A legnépszerűbb indoklás abból a kálvinista protestáns vallási hagyományából ered, mely szerint a becsületes polgároknak nincs rejtegetnivalójuk. Ennek épp ellenkezőjét jelenti a függöny behúzása. 

AZ, HOGY VALAKI MEGENGEDI, HOGY MÁSOK BEPILLANTSANAK AZ OTTHONÁBA, AZT ÜZENI, Ő EGY TISZTESSÉGES EMBER. 

A magyarázatok között szerepel az is, hogy vannak, akik szeretik közkinccsé tenni, milyen javakkal rendelkeznek. Az életszínvonal emelkedésével az otthonok egyre fényűzőbbé és pazarabbá váltak. Az emberek a mai napig szívesen mutatják meg egyedi gyártású konyhájukat, dizájnerkanapéikat vagy a legújabb modell szerint készült sík képernyős televíziójukat.

Mások szerint ez egy olyan új hagyomány, amely csak az 1950-es években vált szokássá, és már azóta is sok változáson ment keresztül.

Mindemellett történelmi okok is állhatnak a háttérben. Egy elképzelés szerint a hollandoknak még a 16. században megtiltották az ablakok elfüggönyözését az országot megszálló spanyolok, akik látni akarták, hogy a hollandok rejtegetnek-e fegyvereket az otthonaikban. Továbbá így tudták ellenőrizni, hogy csoportosulnak-e titokban, ellentámadást szövögetve. A függönytilalommal kapcsolatos királyi rendelet megsértőit pedig szigorúan megbüntették.

A függöny nélküli világ a nyitottságot tükrözi

Két antropológus, Hilje van der Horst és Jantine Messing 2006-ban kutatták a jelenséget, és megfigyelték, hogy leginkább azok hagyják széthúzva a függönyt, akik szűk otthonokban élnek, és szintén jellemző rájuk, hogy gyakrabban díszítik az ablakpárkányokat szobrokkal, vázákkal és művirágokkal.

A másik ok, ami miatt a hollandok nem használnak függönyt, hogy megfigyelhessék az otthon falain túli világot. A hollandok ugyanis előszeretettel szemlélik a kinti fényeket, az utcák nyüzsgését és az arra sétálókat. 

EZ A NYITOTTSÁG EGYÉB TEKINTETBEN IS JELLEMZŐ ERRE A NEMZETRE.

A fiatalok jobban féltik a magánéletüket

A hollandok többsége függöny nélküli otthonokban nőtt fel. A CNN Travelnek néhányan beszámoltak arról, miért szeretnek még mindig bekukucskálni a csupasz ablakokon egymás lakásába.

A 68 éves Astrid Brokke harminchat éve lakik az első emeleten, ahol eleinte függönyökkel takarta otthonát a kíváncsi szemek elől, de úgy érezte, hogy a könnyű textilek fullasztó súlyként nehezednek a lakásra, éppen ezért nem sokkal később el is távolította őket. Igaz, tíz évig a szűk utcában szomszédok nélkül élt, így szüksége sem volt függönyre, hiszen nem látott be hozzá senki. 

Az eredeti írást itt találja.

XIII. Kiss Árpád Emlékkonferencia

Halálos iramban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek