MegMinden
2023-08-27

Képernyőapnoe

(forbes.hu)

Ugye te se veszel levegőt, amikor e-mailt olvasol?

Az állandó fáradtságérzet egyik oka lehet, hogy felületesen veszünk levegőt, egy-egy levegővételt teljesen ki is hagyva. Ehhez pedig nem kell több, mint a folyamatos képernyő-figyelés, üzenetekre reagálás. Mi áll a jelenség hátterében? És mit tehetünk ellene?

Linda Stone, a Microsoft korábbi vezetője azt vette észre, hogy hiába végzett minden reggel légzőgyakorlatokat, amikor leült a számítógéphez, megnyitotta a postaládáját, mintha az egész reggeli gyakorlat hiábavaló lett volna. Pillanatok alatt felszínes lett a légzése, vagy néha nem is vett levegőt – így kezdődik a The New York Times cikke.

Stone úgy döntött, informális kísérletet végez. Kétszáz embert hívott meg otthonába – barátokat, szomszédokat, családtagokat –, és figyelte a pulzusukat és a légzésüket, miközben az e-mailjeiket ellenőrizték. A résztvevők nagyjából 80 százaléka időnként visszatartotta a lélegzetét, vagy megváltoztatta a légzés normális ütemét. A jelenséget e-mailapnoénak nevezte el (az apnoe eredeti jelentése olyan alvászavar, amikor alvás közben a légzés bizonyos időnként abbamarad, majd újraindul), és eredményeit a Huffington Poston megjelent 2008-as cikkében írta le.

Mi az a képernyőapnoe?

Stone azóta kibővítette az elméletet és képernyőapnoénak nevezi, utalva a légzési zavarra, amelyet sokan tapasztalunk, amikor különféle feladatokat végzünk a képernyő előtt.

A probléma valószínűleg súlyosbodott a képernyőhasználatunk idejének növekedésével – mondja James Nestor, aki a jelenségről 2020-ban megjelent, Lélegzet: Egy elveszett tudás újrafelfedezése című könyvében írt.

„Egyszerre tíz ablak van nyitva, közben valaki szöveges üzenetet küld, valaki hív, valaki e-mailt küld”

– mondja Nestor arra utalva, hogy ez az állandó stimuláció nem tesz jót nekünk.

Az eredeti írást itt találja.

CARSON COMA

Öttusa-vb - Bronzérmes a magyar női csapat

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek