MegMinden
2023-08-24

Brian May

(rockinform.hu)

A Guitar World őt nevezte meg a legnagyobb gitárosnak.

Howard Stern műsorában Brian May reagált arra, hogy a Guitar World magazin minden idők legjobb rock gitárosának nevezte. Sikerült utolérniük Briant, aki éppen a SiriousXM rádiónál tartózkodott, és erről az elismerésről kérdezték őt. Nagyon szerény volt, nem tulajdonított túl sok hitelességet ennek a titulusnak.

Brian: „Mi a reakcióm arra, hogy a Guitar World minden idők legnagyobb gitárosának nevezett? Minden ilyet fenntartással fogadok. De tényleg. Mert nem lehet megmondani, hogy ki a legjobb, és a gitározásban az a szép, hogy mindenki máshogy csinálja. Nem igazán lehet rangsorolni az embereket. Persze, nekem is vannak kedvenceim. De az a tény, hogy az emberek engem ebbe a pozícióba helyeztek, mosolyt csal az arcomra. Csodálatos érzés.”

Robin Quivers kérdése: „Nos, tudod, amikor ezek a listák előkerülnek, mindig azt kérdezem: Miért? Miért kell most lennie egynek, aki (a) minden idők legjobbja?”

Mert ezt kell tennünk az emberekért. Megkérdezték Brian-t is, hogy ő kit tart minden idők legnagyobb gitárosának. Az ő listáján szerepel Eddie Van Halen, valamint Nuno Bettencourt is, aki az Extreme-ben zenél.

De íme Brian válasza:

 „Nem vagyok benne „minden idők első egymillió gitárosa” között, ezt tudom, nincs rá esély. Minden nap olyan embereket hallgatok, akik olyan dolgokat tesznek, amit én soha nem tudnék eljátszani. Nuno-t, Nuno Bettencourt-ot hallgatom. Csak mosolygok, mert ő annyira nagyszerű, és annyira messze van attól, amit én valaha is meg tudnék csinálni. Ez engem nem zavar, mert nem érzem versengésnek, csak imádom az embert és azt, amit csinál. Ugyanez van Jeff Beckkel és Ed Van Halennel. Dolgoztunk együtt, csodálatos élmény volt. Tudod minden alkalommal leesett az állam, amikor hozzáért a húrokhoz. Egyszerűen annyira nagyszerű volt. Tehát rengeteg csodálatos gitáros van. Steve Vai egyszerűen hatalmas, nagyszerű/csodás, és persze még mindig megvannak a régi hőseim. Eric Clapton még mindig az én hősöm, és Jimi Hendrix is persze, és ugyanez Vai és Jeff Beck is. Számomra olyan rendkívüliek és olyan kívülállók és kedvesek, hogy el sem tudnád képzelni.”

Végül Brian elmesélte a saját hozzáállását a gitározáshoz, a technikájáról is beszélt, íme:

„Amit igazából mindig tettem, az az, hogy úgy játszom, ahogy érzek, és a gitárt a hangomként használom. Úgy játszom, ahogy énekelni szeretnék, nem vagyok a világ legnagyobb énekese… Nem vagyok a világ legnagyobb gitárosa sem, de köszönöm, hogy ezt gondoljátok! De tudok a gitárom által beszélni-énekelni és ennyi, ez minden. Egyszerűen belülről jön, és nem hiszem, hogy bármelyik gitáros úgy érezhetné, hogy bármit is bizonyítania kell, ez nem verseny! Kurt Cobain jó példa erre, nincs sok technikai dolog nála – a játékában-, és nem is dolgozott annyira keményen a technikáján. Mégis olyan örökséget hagyott nekünk, ami minden idők egyik legnagyszerűbb gitárzenéje! Szóval nem a technikáról szól ez, hanem arról, hogy mennyit teszel bele, mit érzel, és hogy az érzés mennyire jön át a gitárjátékodon.”

Az eredeti írást itt találja.

Nem kevés dolga akadt tegnap a tűzoltóknak

Fucskó Miklós

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek