Backstage
2023-08-04

Parov Stelar: „Ha nem érzem magaménak, amit alkotunk, akkor nem vállalom el a közös munkát.”

Marcus Füreder, ismertebb előadói nevén Parov Stelar zenekarával már bejárta a világot. Hazánkba ráadásul visszajáró fellépő, így szinte minden évben találkozhat vele a magyar közönség. Kelemen-Létai Alexandra a 15. Campus Fesztiválon beszélgetett vele családról, zenei kihívásokról és a közelgő újdonságokról.

Az előadói élet nem mindig olyan könnyű, mint amilyennek látszik. Hogyan kezeled a nyomást és a kihívásokat a zenei karrieredben? Hogyan figyelsz a mentális egészségedre?

Parov Stelar: Úgy gondolom, hogy az egész zenekar nevében beszélhetek, amikor azt mondom, hogy a családunk segít ebben. Itt ül mellettem a fiam és a menedzserem, Benjamin kislánya, Lisa, akik velünk tartanak a turné során. Ezek az emberi kapcsolatok segítenek a kihívások és a nyomás kezelésében, mert a zeneipar valóban másfajta életet követel meg. Ez egy másik valóság, és szükségünk van olyan tényezőkre, amelyek visszahoznak minket a való világba.

Fotó: Erdős Viki

Művész család vagytok, hiszen a feleséged is a zene mellett festő, pont úgy, ahogy te. A fiad is érdeklődik a művészi pálya iránt? Ha igen, akkor támogatod őt ebben vagy óvod tőle?

Parov Stelar: Ha úgy döntene, hogy a művészi pályán kíván boldogulni, örömmel támogatnám őt. Azonban nem kívánok semmit ráerőltetni. Hiszem, hogy ha valaki művésznek születik, az valóban egy belső késztetés, amelyet nem lehet megállítani. Az élet művészeti pálya nélkül is gyönyörű és izgalmas, és mindenkinek meg kell találnia a saját útját az életben. Ha a fiunknak valóban ez az útja, akkor támogatni fogjuk, de ha más irányt választ, ugyanúgy szeretettel fogadjuk döntését. A művészet egy olyan világ, ahol már nagyon korán érezhető, ha erre hivatott az ember. Ha azt érzi valaki, hogy ez az ő útja, akkor csak beleveti magát függetlenül attól, hogy kihívásokkal teli vagy épp könnyű lesz ez az életút.

  

Képek: Parov Stelar és Lilja Bloom Instagram oldala

Sokszor posztolsz a fiaddal közös képet a közösségi médiában. Hogy látod, az életét könnyíti vagy nehezíti, hogy híres az apukája?

Parov Stelar: Természetesen megvan ennek az előnye és a hátránya is. A fiunk számára inspirációt és büszkeséget jelenthet, hogy sikeres művészek a szülei és láthatja, hogy az álmait ő is elérheti kellő elhivatottsággal és szorgalommal. Ugyanakkor a gyerekeknek nem mindig könnyű, ha ismert emberek a szülei. Az iskolában és az élet más területén olyan helyzetekbe kerülhetnek, ahol azt mondják nekik, hogy csak azért van könnyebb dolguk, mert híres az apjuk. Ugyanakkor a hírnév előnyeinek és hátrányainak kezelése az életük része.

   

Képek: Parov Stelar Instagram oldala

Sok együttműködésed volt a zenei pályafutásod során. Volt-e olyan, hogy egy híres énekes megkeresett egy közös munkával kapcsolatban, de nem találtatok a közös hangot?

Parov Stelar:  Igen, előfordult már ilyen. Például, amikor Hello Black-kel elkezdtünk együtt egy dalon dolgozni. Bár ő akkoriban hatalmas sztár volt, sajnos nem éreztem magaménak azt a dalt, amit csináltunk. Így elutasítottam a lehetőséget, és hangsúlyoztam, hogy számomra mindig az a lényeg, hogy az alkotott zene rezonáljon velem, függetlenül attól, hogy milyen ismert a másik fél. Az érzelmek és a szívem vezetnek a munkában, mert ez teszi igazán értékessé és különlegessé az alkotásokat. Nem számít, hogy az énekes Madonna, Lady Gaga, vagy akár Hello Black, ha nem érzem magaménak, amit alkotunk, akkor nem vállalom el a közös munkát.

Hogy látod az electro swing zene fejlődését?

Parov Stelar: Nem vagyok mélyen benne ebben a szcénában, de figyelemmel kísérem. Az electro swing egy szűk kör, és számomra nem lenne elég csak ebben alkotni. Az újítás és kreativitás fontos, hogy szélesebb közönséget vonzunk be, amihez ez a műfaj önmagában kevés lenne nekem.

 

Az új dalod, a „BREATHE“ épp most jelent meg. Mit kell tudnunk az újdonságról?

Parov Stelar: Az új dalom, a „BREATHE“, egy izgalmas kollaborációja a Parov Stelar és a Stellatronic alteregóimnak. Ez az új dal a közelgő Stellatronic albumom része lesz, amely az 1980-as évek és az elektronikus szintetizátorok hangzása inspirált. A dalban vegyítettem mindkét stílust, így az electro swing és a szintipop elemek találkoznak benne. Ez a projekt szívemhez közel áll, és izgalommal várom, hogy mit szól hozzá a közönség.

És mi a következő lépés? Dolgozol már valamilyen együttműködésen is?

Parov Stelar: Folyamatosan dolgozunk valamin. Jelenleg a nyári turnéinkra koncentrálunk, így a stúdiómunkák most háttérbe szorulnak. De ősszel tervezzük kiadni a Stellatronic albumot, ami szeptemberben fog megjelenni. Ez lesz a következő nagy lépés számomra, hiszen ez az album egy fontos és izgalmas projekt, amit nagyon várok már!

Borítókép: Campus Fesztival

Közel az összeomlás

Több mint kétezer bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez viharkárokról

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek