Egyetem Tér
2023-08-04

Folytatódik a #GermanPlusDebrecen kampány

A német nyelvet népszerűsítő kisfilmekkel csatlakozott a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Germanisztikai Intézete a #GermanPlusDebrecen kampányhoz, amelyet 2023 májusában indított a Deutsches Kulturforum Debrecen.

A debreceni és a régióban élő diákok, munkavállalók számára készült videók a nyelv népszerűsítésén túl azt is bemutatják, hogy a debreceni munkaerőpiacon az angol mellett a német nyelv ismerete megalapozottan előnyt jelent, hiszen a német cégkultúrájú vállalatok célzottan keresik a németül jól tudó munkavállalókat, emellett pedig kultúraközvetítő szerepe is komoly értéket képvisel.

- A Germanisztikai Intézet - összhangban a debreceni városvezetés és a Kulturforum céljaival - már hosszú évtizedek óta dolgozik azon, hogy évről évre olyan diplomás munkavállalókat képezzen, akik képesek a magasfokú német nyelvi, irodalmi és kulturális ismereteiknek köszönhetően akár tanárként magabiztosan képviselni és továbbadni a német nyelvtudást, akár céges munkavállalóként helytállni a különböző szakterületeken – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Horváth Andrea, az intézet igazgatója. 

A Germanisztikai Intézetet bemutató kisfilmben szó esik többek között arról, hogy az egyetemi képzésnek köszönhetően milyen karrierlehetőségek várnak a leendő diplomásokra tanári, fordító, tolmács, kutatói vagy céges karrierépítés során, valamint arról is, hogy az ehhez szükséges tudást hogyan támogatja tanulmányi kirándulások, külföldi ösztöndíjak, anyanyelvi lektorok, modern környezet biztosításával az intézet.

Jelenleg a BA alapképzésben kifejezetten a céges munkakörnyezetre történő felkészítés zajlik egy specializáció keretében, amely során a hallgatók nem csupán elméleti oktatásban részesülnek, hanem gyakorlatot is szerezhetnek a különböző vállalatoknál, intézményeknél.

- 2024-től pedig már mesterképzésen is elérhető lesz egy ehhez hasonló, de mélyebb tudást és tapasztalatot biztosító kétnyelvű képzés interkulturális vállalati menedzsment elnevezéssel – ismertette az igazgató.

A további négy félperces videóban a Deutsche Telekom IT Solutions, a British Telecommunications, a National Instruments Hungary és a Transcosmos Information Systems LTD képviselői mondják el röviden, hogy miért fontos a számukra az együttműködés a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézetével.

- Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a debreceni egyetemisták a német kultúrában otthonosan mozogjanak, és hogy ezt a kulturális és nyelvi jelenlétet tudják majd az iskolákban tanárként a diákoknak, a cégeknél pedig munkatársaiknak továbbadni – tájékoztatott Horváth Andrea.

A #GermanPlusDebrecen kampány augusztusban jazzkoncerttel, szeptemberben nyelvi koktélbárral, októberben pedig sörfesztivállal folytatódik Debrecenben.

A Deutsches Kulturforum Debrecen programjairól az egyesület Facebook-oldalán és a https://deutsches-kulturforum.hu/ linken, a Germanisztikai Intézet képzéseiről pedig a www.gi.unideb.hu oldalon találhatnak bővebb információt.

Az intézet képzését és a német nyelvet népszerűsítő videók a https://drive.google.com/drive/folders/13w_z76s3MOQZvB3jObLJU02_mfRlMkTx?usp=sharing linken érhetők el.

Sajtóközpont - BZs

Görögország

Közel az összeomlás

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek