MegMinden
2023-08-02

Zene

(poptanitas.blog.hu)

A zene nem verseny tárgya.

„Arra ösztönözzük a diákokat, hogy barátságokat kössenek nálunk, és felismerjék: zenekarban, csapatban könnyebb érvényesülni, mint egyedül” - mondta Ruska Péter, a tatai Peron Tehetségközpont szakmai vezetője. Hozzátette: a ZeneMánia Táborban nem elvárás a zenei előképzettség, ugyanis inkább az erősségekre fókuszálnak a gyengeségek helyett.

– Hogyan indult útjára a ZeneMánia Tábor?

– Több mint ötéves múltra tekint vissza a Peron Tehetségközpont ZeneMánia Tábora, ahol idén már nyolc hangszeren zajlik az oktatás, és ahol bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a Peron életébe is. A nyári táborainkban leginkább olyan kérdésekre fókuszálunk, amelyek kibontására évközben nincs lehetőség.

– Kiknek szól idén a tábor?

– Az idei évben szigorú megkötéseket tettünk az életkor tekintetében. Júliusban a kisebbeknek tartottunk tábort, augusztus elején pedig a 13-20 éves korosztályt várjuk, de tapasztalat, hogy 14-17 éves fiatalokból áll a tábor magja. Fontos ez a fajta szétválasztás, hiszen más jellegű programokkal kell készülni a kisebbeknek és a nagyobbaknak, és az utóbbiaktól már azt is elvárhatjuk, hogy stabilan tudjon játszani egy hangszerén. Előképzettséget azonban nem kérünk, ugyanis inkább az erősségekre fókuszálunk, és nem a gyengeségekre. Mindenkire a saját szintjén vagyunk nyitottak, sokszor azonban ezek az igények is változnak: volt olyan diákunk, aki hobbiszinten kezdte nálunk a zenélést, most pedig már egyetemi szinten tanulja.

– Mire számíthat egy táborozó a ZeneMániában?

– Ide már hangszereken zenélni tudók érkeznek, akikből zenekarokat alakítunk. Egy hét áll rendelkezésre arra, hogy egy mentortanár segítségével egy-egy dalt megtanuljanak és előadjanak. A zenekarokat természetesen úgy állítjuk össze, hogy azokban minden olyan hangszer megjelenjen, ami a pop- és a rockzenében jellemző: dob, gitár, valamilyen basszushangszer, ami lehet basszusgitár vagy basszus szintetizátor is, egy billentyűs, de szerencsére elektronikus zenészek és persze énekesek is érkeznek hozzánk. Nagy hangsúlyt fektetünk a táborban a közösségépítésre, hogy a zenekarok tagjai között lebontsuk az esetleges gátakat, és bizalmi légkört alakítsunk ki. Az egyhetes tábor vége egy gálakoncert a Peron Tehetségközpontban. A tábor előnye, hogy itt csak a zenére kell fókuszálni, nem kell más tantárgyakkal foglalkozni, de az egyéb gondokat is a kapun kívül lehet hagyni. Mi legalábbis erre bátorítjuk a diákokat.

– Lesz más újdonság?

– Bevált rendszer szerint oktatunk a táborban, érdekes zeneipari előadásokkal, zeneórákkal és sok-sok zenekari gyakorlattal. A legnagyobb újításunk az, hogy idén kizárólag a saját tanári karunkkal dolgozunk, akik mindannyian kiváló szakemberek.

– A tábor zenekarai között zajlik valamiféle verseny?

– Nincs ilyen, a zene ugyanis nem lehet verseny tárgya, az annál sokkal szubjektívebb dolog. Nem lehet összehasonlítani azt, aki Rammsteint játszik azzal, aki Taylor Swifttől választ dalt. Sokkal fontosabb, hogy ki hol tart a zenélésben, mi a célja, és hogyan tudjuk a legjobban segíteni, amit a tanárok osztályzatok nélkül is megtehetnek. Nem célunk, hogy egymás ellen hajszoljuk a fiatalokat. A Peronban szoktuk díjazni a diákokat, de teljesen alternatív módon. Minden évben átadjuk a közösségért díjakat, ami önmagában már egy beszédes elismerés. Arra ösztönözzük a diákokat, hogy barátságokat kössenek nálunk, és hogy felismerjék, zenekarban könnyebb érvényesülni, mint egyedül.

– Jellemző, hogy a peronos diákok vesznek részt a táborban?

– A diákjaink körülbelül fele szoktak részt venni a táborainkban, bár idén, a nagyobbaknak szóló turnusban 70 százalékos lesz ez az arány. A kisebbek táborába viszont 70 százalékban külsős gyerekek jöttek.

– Hogyan érzi magát a tábor Tatán?

– A tábor helyszíne a Peron Tehetségközpont, így aki esetleg évközben is jár hozzánk, ismerős környezetben találja magát. Évközben nem csak zenét tanulni jönnek be hozzánk a diákjaink, de egyfajta közösségi térként is tekintenek ránk. Többen itt találkoznak a barátaikkal, vagy éppen nálunk írják meg a házifeladatukat, ide járnak próbálni, gyakorolni. A nyüzsgő, nyitott zenei élet miatt nagyon szeretjük ezt a helyet. Egész évben jó itt lenni, talán a családias hangulat miatt is.

– Mit tart a tábor eddigi legnagyobb eredményének?

– A beérő barátságokat. A Peron Music Alapítvány 30 éve foglalkozik könnyűzenei tehetséggondozással, amit a Peron Tehetségközpont is képvisel. Az Arcidra zenekar tagjai például az első ZeneMánia táborban találkoztak, mára pedig egy aktív feltörekvő zenekarként működnek. Megjelent az első nagylemezük, amit a Peron Music Clubban mutattak, és azóta is aktívan koncerteznek.

Az eredeti írást itt találja.

A Debreceni Bor- és Jazznapokra is biztosít kedvezményeket a Debrecen Városkártya

Citizen Naïv

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek