MegMinden
2023-07-16

Meleg

(greendex.hu)

Hűsítő megoldások légkondi helyett a forró napokra.

Már a tavalyi nyár is több mint egy fokkal melegebb volt az átlagnál hazánkban, a tendencia pedig folytatódni látszik: egyre több forró nap vár ránk a jövőben.

Még csak július eleje van, de az elmúlt két hétben máris jócskán kaptunk a kánikulából. Ilyen hőségben aki csak teheti, bekapcsolja a légkondicionáló készülékét.

Viszont nem mindenki engedheti meg magának, hogy drága berendezést vásároljon, és fizesse a megnövekedett áramszámlát. Akadnak olyanok is, akik környezettudatosságuk miatt nem szeretnének mesterséges léghűtést. A túlzott meleg ellen viszont védekezni kell, hiszen a hosszan tartó túl magas hőmérséklet a szervezetünket igencsak megterheli, és nehéz megteremteni a pihentető alvás feltételeit is.

Milliárdnyi klíma terheli a bolygót

Könnyebb hűvösen tartani a lakást, mint a már felmelegedett teret visszahűteni

Az első és legfontosabb lépés a házunk, lakásunk megfelelő szigetelése, hiszen nemcsak a komfortunknak és a pénztárcánknak tesz jót egy kellően szigetelt épület, hanem jelentősen csökkenti a fűtésre és a hűtésre használt energia mennyiségét is. Nem véletlenül építették régebben előszeretettel vályogból a házakat. Manapság pedig szerencsére a különböző szigeteléstechnikák igen széles palettájáról válogathatunk.
Ha viszont nincs szigetelt, jól záródó nyílászárónk, a téli hideg ellen bevált praktikák nyáron is segíthetnek. Ragasszunk fel ablakszigetelő szalagot, vagy egyszerűen tegyünk a résekhez párnát, törülközőket.

Az, aki kertes házban, zöldövezetben lakik, könnyebb helyzetben van, mint a betonrengetegben élők, hiszen az árnyat adó fák már önmagukban is jelentősen hűsítik a környezetet. Ha esetleg saját kertünkben nincs elég fa, érdemes ültetni néhány csemetét olyan helyekre, ahol majd megnőve árnyékolják az ablakokat. Noha ez a „befektetés” csak jó néhány év alatt térül meg, mindenképpen megéri, főleg akkor, ha gyümölcsfát választunk erre a célra.

Bár sokan idegenkednek tőle, illetve a városi legendák szerint mindenféle bogaraknak és rágcsálóknak ad otthont, csodaszép és nagyon hatékony, természetes hőszigetelő növény a borostyán. Gyorsan nő, minimális gondozást igényel, oxigént termel, télen melegíti, nyáron pedig hatékonyan hűti a falakat.

Szellőztess éjszaka!

Szerencsésebb helyzetben vannak azok, akik csendes, tiszta levegőjű helyen laknak. Ebben az esetben egész éjszakákra nyitva lehet hagyni az ablakokat, kora reggelre a legnagyobb kánikulában is több fokot tudunk hűteni a beltéri hőmérsékleten.
Ha erre nincs lehetőség – mert, mondjuk, a belvárosban lakunk, vagy a szomszéd kutyája egész éjjel ugat – egy kereszthuzattal rövidebb idő alatt is kellemesebb klímát varázsolhatunk magunknak. Ha a lakás kialakítása miatt nem tudunk huzatot csinálni, tegyünk egy ventilátort az ablakhoz úgy, hogy a kinti hűvösebb levegőt beáramoltassa a szobába.
A nyitott ablakok hatékonyságát tovább növelhetjük, ha bevizezzük a függönyt, és azon keresztül engedjük át a huzatot.

Az eredeti írást itt találja.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek