MegMinden
2023-06-27

Pilecki kapitány

(magyarnarancs.hu)

Elfogatta magát, hogy lássa Auschwitzot.

A lengyel hírszerző, Pilecki kapitány megrázó jelentését egy szegedi egyesület adta ki magyarul.

émetország és csatlósa, Szlovákia 1939. szeptember elsején hadüzenet nélkül támadta meg Lengyelországot, majd a Szovjetunió is csatlakozott a támadáshoz szeptember 17-én. Varsó szeptember 27-én adta meg magát. A megszállt országot felosztották, a lengyel kormány és a katonák egy része külföldre ment, de sokan maradtak. Földalatti mozgalmat szerveztek, tartva a kapcsolatot a szövetségesekkel. Lengyel hírszerzés is működött, értesült arról, hogy a németek az általuk megszállt területen létrehozták az auschwitzi tábort. A lengyel ellenállás elhatározta, híreket szerez a táborról, Witold Pilecki (1901–1948) lovassági kapitány pedig önként jelentkezett arra, hogy bemegy a lágerbe tájékozódni. Tudomást szerezve arról, legközelebb hol tart razziát a német hadsereg – ilyenkor a lezárt utcában és a lakásokban elfogott embereket igazoltatták, megölték, elengedték vagy munkára, táborba hurcolták –, 1940. szeptember 19-én odament, hagyta magát elfogni, és bejutott.

 

Ahogy tudta, tájékoztatta kinti társait, és bent is megszervezte az ellenállást. 1943 áprilisában két társával együtt megszökött. 1944-ben részt vett a varsói felkelésben – a Witold-erődöt ő vezette –, miután a németek elfogták és fogolytáborba vitték. A tábor felszabadítása után a szövetségesek hadseregében harcolt.

Arról, hogy mit látott Auschwitzban, ahogy kérték, beszámolót írt, még az ellenállásnak. Javasolták neki a háború után, jelentesse meg. Honoráriumot is kapott volna érte az Egyesült Államokban, de nem egyezett bele, mert úgy gondolta, ez a visszaemlékezés nem szenzáció, hanem történelmi dokumentum. Rábízta a lengyel Honi Hadsereg vezérkari főnökére, Tadeusz Pelczynski tábornokra, mielőtt visszatért Lengyelországba.

A jelentést most magyar nyelvre fordította és kísérő tanulmánnyal, több mint négyszáz lábjegyzettel és fotómellékletekkel együtt egy 290 oldalas könyvben kiadta Szegeden a Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület. Witold Pilecki lovassági kapitány auschwitzi jelentése nem kerül a könyvesboltokba, nincs is ára. Ám aki az egyesülethez fordul, kaphat belőle.

Az eredeti írást itt találja.

Hétfői műszaki mentések

Válogatott

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek