MegMinden
2023-06-19

Csiga

(greendex.hu)

Sörrel a meztelencsigák ellen!

A veteményesek egyik legádázabb ellensége a meztelencsiga. Így nyár elején akad belőlük bőven, és a szárba szökkenő veteményest pusztítják, ahol lehet. De van ellenük megoldás!

Az elmúlt hetekben a rengeteg eső, a nedves időjárás igazi csigaparadicsommá változtatta a kerteket. De nemcsak az étik jelentek meg, hiszen nyomukban ott csúsznak saját „ingatlan” nélkül a mezítelenek is. Kártékonyságukhoz nem fér kétség, ugyanis pillanatok alatt megcsócsálják a nagy gonddal nevelgetett zöldséges- és fűszereskertünket. Van néhány hatásos módszer ellenük, az egyik ilyen például a sör, ugyanis megvesznek érte, ami nem is csoda, hiszen az alkohol nagy kalóriatartalmú. Nem beszélve a sör szárazanyag-tartalmáról!

Pont ezért a darázscsapdáknak is igen jó alapanyaga még a hitvány minőségű sör is. Fogjunk meg egy félbevágott PET-palackot, vagy egy tálka is megteszi, süllyesszük a földdel egy szintbe, majd töltsük meg addig sörrel, hogy legyen 5–10 centi mély a folyadék! Ne legyen színig töltve, hogy azért kénytelen legyen belepottyanni az áldozat! Ebbe aztán éjjel szépen belepotyognak a csigák, de kimászni már nem tudnak. Nem kifejezetten humánus módi, de a hatása megkérdőjelezhetetlen.

Persze még mindig elmarad attól, amikor sót szórunk a meztelencsigákra, ami állatkínzás. Sőt, jobb a megelőzésre hagyatkozni. Azon növények közé, amelyek bírják, vessünk mustárt, ami kiváló csigaűző. Segítség lehet egy csigakerítés is, amit gazdaboltban vásárolhatunk, ez több-kevesebb sikerrel segít távol tartani a garázdákat. A legjobb megoldás valószínűleg a kombinált: némi sörcsapda, kerítés és átgondolt vetés!

Az eredeti írást itt találja.

A férfi

Ifj. Szabó Gábor és Chabala indulási jogot szerzett az Eb-re

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek