MegMinden
2023-04-24

Tisza Mercédesz

(debsport.com)

A pilates torna megszállott gyakorlója és oktatója.

A fiatal edzőnő rendkívül lelkesen avatta be a Debreceni Sportélet olvasóit munkájába, amely egyben hobbija is. Elég nehezen kaptunk tőle időpontot, annyira elfoglalt. Pilates oktató.

Sport család az övé, és hozzátartozóira különösen büszke. Testvére, a Loki egykori labdarúgója, a hajdani válogatott Tisza Tibor, férje a BL-t is megjárt, többszörös magyar bajnok, szintén focista Rezes László. Tisza Mercédesz – mert róla szól a debreceni pilates – alkalomadtán mindkettőjüknek szívesen tart órákat.

Avasson be. Mi a pilates?

Ez egy fitnesz módszer. A német származású Joseph Pilates alapította a huszadik század elején. 2010-ben, csak az USA-ban 11 millió gyakorlója és 14 ezer oktatója volt.  Egy olyan komplex mozgásforma, amely ötvözi a nyugati világ anatómiai ismereteit a keleti mozgáskultúra egyes eszközeivel. Tulajdonképpen légzéssel és mozgással kombinált, tartás javító és gerinckímélő torna, a mely a mélyizmokat dolgoztatja meg és ezért stabilitást ad a testtartásnak, és az izmok működésének.

Ezt férfiak is gyakorolhatják?

Természetesen.

A közvélemény mégis inkább a gyengébb nem sportjának tartja. Már-már intim tornának is nevezik.

Vannak férfi vendégeim is, főleg a Stretching- a nyújtás részt kedvelik a legjobban. Ekkor nemcsak erősítünk, hanem figyelünk az izmok rugalmasságára is. Ez egy légzéssel összekötött mozgás, a test és a lélek harmóniája. Az óráimon akkor működik jól a gyakorlat, ha csak magunkra koncentrálunk. Tizenhárom éve én is hódolója vagyok, ugyanennyi ideje oktatom is. A pilates alapelveit a funkcionális edzéseimen is hasznosítjuk.

Mi adta Önnek eddig a pilatesben a legnagyobb sikert?

Sokan járnak és jártak hozzám eddig, ez kitűnő visszajelzés. De ne menjünk messzire. A férjemnek volt egy keresztszalag műtétje. A rehabilitációjában aktívan részt vehettem, a mély izmait erősítettük meg a pilatessel. Eleinte ódzkodott tőle, aztán teljes intenzitással bekapcsolódott. Akkor lehet sikert elérni, ha teljesen koncentrálunk, ha maximálisan figyelünk az oktatóra, és ugyanakkor magunkra is. Nemcsak a hasizomra erősítünk, de dolgozik a láb és a kéz is. Ha nem figyelünk, adódhatnak gerinc problémák. Ezért fontos a tökéletességre való törekvés.

A táplálkozás és az Ön által preferált gyakorlatok összefüggenek?

Bizonyos értelemben igen. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy ez nem egy kardió jellegű mozgás. Itt nem kell a futópadot taposni, mély izmok megdolgoztatása a cél.

Hogyan, miként jött az ötlete ehhez a munkához. Úgy tudom eredeti végzettsége közgazdász.

Így van, de van sportedzői képesítésem is. Négyéves koromtól kezdődően aerobikoztam. Amikor abbahagytam, mindenképpen a sport körül kívántam maradni. Többféle dolgot kipróbáltam, de a pilates lett a nagy szerelem. Teljesen lenyugtat.

Mindenkit?

Hetente több órát is tartok kis csoportokban. Általában 15-20 főt mozgatok egyszerre. Pozitív a visszajelzésük. Nincs korhoz kötve. Van 15 éves, de van hatvan esztendős, sportot kedvelőnk is. Három fejlettségi szinttől függően, kezdők, haladók és extra haladók, akik részt vesznek az óráimon. Mindig segítek eldönteni, kinek-kinek melyik a legmegfelelőbb.

Mennyire van tekintélye ennek a sportágnak?

Akik nem ismerik, nem vettek részt benne, azok kétségtelenül fanyalgóknak tekinthetők. Megkaptam már azt is, hogy ez egy nyanya torna. Ki kell próbálni! Segítek mindenkinek, hiszen a saját testünkhöz formálhatóak a gyakorlatok.  Túl kell lépni az előítéleteken, és rögtön megváltozik az emberek véleménye. Ha annak idején, élsportoló koromban ezeket az ismereteket, amelyekkel most rendelkezem tudtam volna, minden bizonnyal kevesebb sérülésekkel fejezem be aktív pályafutásomat.

W.Gy.

Az eredeti írást itt találja.

Hatvan év 60 debreceni dala 42. rész

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek