MegMinden
2023-03-26

GPT

(raketa.hu)

Emberi intelligenciára emlékeztető jeleket produkál a GPT legújabb verziója.

Legalábbis a Microsoft mérnökeinek a tanulmánya szerint a GPT–4 AGI-ra jellemző “szikrákat” mutat, mint írják: hiszünk abban, hogy a GPT-4 intelligenciája valódi paradigmaváltást jelez a számítástechnika területén és azon is túl.

A Microsoft kutatói azt állítják egy új tanulmányban, hogy az OpenAI nyelvi modellje, a GPT legújabb verziója már AGI-ra, tehát általános mesterséges intelligenciára utaló jeleket mutat. A kutatók nagyon óvatosan fogalmaznak, és még azt is megemlítik, hogy a tanulmány a GPT–4 egy korai változata alapján készült, vagyis ez még csak nem is az, ami eljut a felhasználókhoz. Akárhogy is forgatjuk azonban, szenzációs állításról van szó – ha emlékszünk, tavaly a Google egy mérnöke azt állította, hogy a vállalat mesterséges intelligenciája öntudatra ébredt, de egyrészt ez tehát egy mérnök állítása volt, másrészt az illetőnek épp ezen kijelentése miatt kellett a cégtől távoznia. Most azonban egy konkrét tudományos munka érvel amellett, hogy a ChatGPT–4-ben már “felszikrázik” valami abból, amit később AGI-nak nevezhetünk.

Először is tisztázzunk pár dolgot, például hogy, mit is értünk AGI alatt! Az AGI vagyis az Artificial General Intelligence arra a mesterséges intelligenciára utal, amely képes megérteni vagy idővel megtanulni mindazokat az intellektuális feladatokat, amire egy ember is képes. Magyarán egy emberi intellektussal rendelkező MI-ről beszélünk, ami azonban, mivel iszonyatos információ áll a rendelkezésére, nálunk jóval többre lesz képes, de képes lesz mindarra, amire mi is. Fontos hozzátenni viszont azt is, hogy mindez az intelligenciára vonatkozik, nem pedig az öntudatra.

Mint a kutatók írják, az OpenAI által kifejlesztett legújabb modellt, a GPT-4-et soha nem látott számítási és adatmennyiség felhasználásával képezték ki. Az állítás pedig a következő:

“A GPT-4 (a korai verziója) egy új LLM-csoport része (például a ChatGPT-vel és a Google PaLM-mel együtt), amelyek általánosabb intelligenciát mutatnak, mint a korábbi AI-modellek.”

Mindez összességében azt jelenti, hogy a nyelvtudáson túl a GPT-4 képes több területen is magabiztosan elboldogulni, legyen szó matematikáról, kódolásról, művészetről, orvostudományról, jogról, pszichológiáról – ezeken a területeken ráadásul speciálisan kiadott parancsszavak és kifejezések (promtok) nélkül is képes a problémamegoldásra. A kutatók azt is hozzáteszik, hogy ráadásul ezekben a feladatokban a GPT-4 teljesítménye feltűnően közel áll az emberi szintű teljesítményhez, és gyakran messze felülmúlja a korábbi modelleket, például a ChatGPT-t. Mint a kutatók fogalmaznak:

"Tekintettel a GPT-4 képességeinek kiterjedtségére és mélységére, úgy gondoljuk, hogy ez ésszerűen tekinthető egy mesterséges általános intelligencia (AGI) rendszer korai (de még mindig nem teljes) változatának."

Ha és amennyiben a szingularitást úgy értjük, hogy egy mesterséges intelligencia teljesítménye eléri az emberét, akkor ez azt jelenti, hogy a GPT–4-gyel a szingularitás fél lábbal már átlépte a küszöböt. Korábban már írtunk egy magáncégről, amely relatíve objektíven hasonlítja össze az emberek és az MI-k teljesítményét – lényegében úgy, hogy mennyiben közelít egymáshoz az az idő, amit a fordítási munkák utólagos szerkesztésére rá kell fordítani. A cég szerint kezdetben az emberi fordítók ilyen szempontból nagy előnnyel indultak, de ez folyamatosan csökken, és az évtized végére akár el is tűnhet teljesen.

 

Az eredeti írást itt találja.

Pólik József

Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a jövő hét elején

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek