MegMinden
2023-03-19

Téli gumi

(totalcar.hu)

Valaki mondja már meg, mikor dobjam le a téli gumit!

Most írjam le százmilliomodjára, hogy mennyire fontos a téli meg a nyári gumi évszaknak megfelelő használata? Szerintem már mindenkinek kifolyik a fülén, és akit a létező legminimálisabb mértékben is érdekel, hogy mi gurul alatta, az pontosan tudja, hogy a téli gumit azért használjuk, mert ha leesik a hó, akkor annak van esélye megtapadni, a nyárit meg azért, mert téli magas hőmérsékleten nem tapad jól, és még rövid idő alatt tönkre is megy. Kész, punktum, ebben a témában nincs több. Ó dehogy, megteszi azt más.

Annyira megteszi más, hogy még csak nem is autós portálon találtam drámai videót, ahol lemérték mennyivel nagyobb a fékút azonos autón, azonos futásteljesítményű nyári és téli gumin, forró aszfalton. Na, és mit gondolsz, mi jött ki? Persze, hogy a nyárival lehet hamarabb megállni. Nahát, valami ott működik jól, ahová azt megtervezték? Egyébként tényleg látványos volt, 130-ról satuzva 21 (lábbal mért) métert javítottak a nyári abroncsokkal a télihez képest. Jó, jó, de mikor dobjam már le a télit? A prémes kabát már a szekrényben van, a kocsin meg ott figyel a hópihe, mert ki tudja?

Hiszen azt már hat éve megírta – egy zseniális cikkben – a Winkler, hogy a köztudomású 7 fok pont arra jó, hogy mondani lehessen valami nem túl nagy marhaságot. Sok helyen már nem is használják ezt mércének, az osztrákok például azt mondják, hogy november 1. és április 15. között márpedig tél van. Tetszik, nem tetszik, ez van, de mégiscsak tudja magát valamihez tartani az egyszeri autós. November másodikán nyári gumi van fent? Ne jöjjön itt nekem a tizenkét fokos napi középhőmérséklettel kérem!

A hazai autós azonban magára maradt. Nekem kell kiokoskodnom, hogy mikor jött el a váltás ideje. Úgy döntöttem, tartom a winkleri utat, hátha hat év alatt változott valami a világban - meg persze a legnagyobbaktól tanulni amúgy sem szégyen. Nosza, én is megkerestem a Országos Balesetmegelőzési Bizottságot, hogy mondják már meg nekem, mikor dobjam le a bundás papucsokat. Mérsékelten naprakész honlap fogadott, ahol olyan témakörökben hozhatom magam szintre, mint a Győri Audi ETO KC zárkörű szakmai ünnepségéről szóló júniusi beszámoló. A Kapcsolat menüpontban továbbra sincs egy nyomorult e-mail cím sem. Csak egy vonalas telefonszám, amit munkaidőben még hat év elteltével sem vesz fel senki. Oké, már van egy üzenetküldő funkció az oldalon (nem tudom a Winkler idejében volt-e), de nyugi, az ott elküldött kérdéseimre sem válaszolt senki, hiába csempésztem bele a vészjósló “sajtómegkeresés” szót. Szóval a hivatalos csatorna bukó.

Az eredeti írást itt találja.

Hatvan év 60 debreceni dala 6. rész

Nyolc magyar érem a para-asztaliteniszezők lignanói világkupáján

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek