MegMinden
2022-02-24

Szellemcápák

(origo.hu)

Földönkívülire emlékeztető lényt fogtak ki a tengerből

Áttetsző, kocsonyás testével, hatalmas, fekete szempárjával a fiatal egyed olyan, mintha nem is a Földön született volna. Egyike azon 50 szellemcápa-fajnak (más néven kimérának), amik a tengerek mélyebb régióiban élnek. Mivel egy alig feltérképezett térségben rejtőzködő életmódot folytatnak, elég keveset tudunk róluk.

A kimérák rokonai a (valódi) cápáknak és rájáknak, a közös őstől nagyjából 300 millió éve szakadt el a csoport.

Az újonnan kikelt, újszülött példányt az NIWA szakemberei egy vonóhálós felmérés során fogták be 1200 méter mélyen. Eredetileg egy helyi, kereskedelmileg fontos hal, a kék gránátoshal (hoki) állományát akarták feltérképezni, a szellemcápa csak járulékos fogás volt. Már önmagában a felnőtt kimérák megfigyelése is ritka, egy újszülött példány kifogása pedig valóságos szenzációnak számít.

Az NIWA közlése szerint a szellemcápák embriói a tengerfenékre rakott petetokokban fejlődnek. Kikelésükig a peték tápanyagokban gazdag sárgájából táplálkoznak.

Ez a szellemcápa láthatóan nemrég kelt ki, mert a hasa tele van tojássárgájával. Egészen lenyűgöző. A legtöbb eddig megfigyelt mélytengeri szellemcápa felnőtt példány volt, újszülöttekről csak nagyon ritkán születnek beszámolók, ezért meglehetősen keveset tudunk róluk– nyilatkozta Brit Finucci, az NIWA egyik tudósa.

Az eredeti írást itt találja.

A nap dala

Az egyetem applikációja

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek