MegMinden
2023-01-30

Mágneses tér

(origo.hu)

Valami történt a Föld belsejében, drámai következményei lesznek.

A Föld belső magjának mozgása megváltozhatott; úgy tűnik a közelmúltban „pihenőt" tartott, majd az ellentétes irányba kezdett mozogni – írja egy most megjelent új tanulmány. Ez drámai változást eredményezhet: megváltozhat a bolygó mágneses tere is.

A kínai Pekingi Egyetem kutatói a Föld belsejének rejtélyes mozgását elemezték a földrengésekből származó szeizmikus hullámok tanulmányozásával. E hullámok változásait vizsgálva a szakértők képet kaphatnak arról, hogy mi zajlik a Föld legbelső, számunkra láthatatlan rétegeiben. Eredményeik részletesen bemutatják a szeizmikus hullámok változását több évtizeden keresztül. Az adatok az 1960 és 2011 közötti időszakból származnak.

AZ ELEMZÉS SZERINT 2009-BEN JELENTŐS DOLOG TÖRTÉNT: A MAG FOLYAMATOSAN VÁLTOZÓ RÉSZEI „NYUGALMI ÁLLAPOTBA" KERÜLTEK, VAGYIS A BELSŐ MAG FORGÁSA SZÜNETELT.  

A változás kezdete nem mostanra, hanem az 1970-es évekre tehető, amikor a szeizmikus hullámokban jól észlelhető módosulásokat mértek. A jelenség egy 70 évente jelentkező folyamat része, amely során a belső mag mozgása irányt változtat - magyarázza az IFL Science tudományos portál cikke.

A folyton változó belső mag

A Föld belseje négy főbb részre bontható: kéregre, köpenyre, folyékony külső magra, valamint főként vasból és nikkelből álló belső magra. A belső mag képes forogni, mozgását a folyékony külső mag által generált mágneses mező, valamint a köpeny gravitációs hatása befolyásolja.

A belső mag mozgásáról alkotott elméletek nem egységesek. Korábban sok kutató úgy gondolta, hogy a bolygó legbelső rétege a Föld többi részével szinkronban, de a felszínnél valamivel gyorsabban forog. A közelmúltban gyűjtött bizonyítékok ezzel szemben arra utalnak, hogy e feltevés nem teljesen állja meg a helyét.

Az eredeti írást itt találja.

Fritts és Siemens

A Freakin’ Disco könnyedebb dalt szeretett volna, de nem jött össze nekik – itt a Geko

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek