MegMinden
2023-01-02

Példaképek

(blogger42.com)

A férfi öltözködés története.

A férfi öltözködés története tele van legendás alakokkal, akiknek stílusa jelentősen befolyásolta a ruhatárunkat.

Hosszú időn keresztül az „udvar” öltözködése és a katonai uniformisok hatottak legjobban a férfi ruhatárra. Hamarosan viszont megjelentek azok a példamutató személyiségek, akik egymagukban voltak képesek jelentős változásokat előidézni. Ezen férfiúk legtöbbje olyan személyes ízléssel viselte a kor szellemének megfelelő ruházatát, hogy az nyomot hagyott másokban, és ez által irányzatokat indított el.

A legelső ismert „stílusdiktátor” egy jómódú angol polgár, Beau Brummel volt, aki az ezernyolcszázas évek elején Londonban megteremtette a dandyzmus irányzatát, azzal, hogy szakítva a kor öltözködési szokásaival, szűkre szabott hosszú, de elöl nyitott kabátot varratott magának, szűk nadrággal, magas galléros ingekkel és mesterien megkötött nyakkendőkkel. Brummel óta beszélhetünk a szó klasszikus értelmében férfi divatról, e kortól jelennek meg írások és magazinok, amelyek a férfiak ruházkodásával foglalkoznak. Brummel korszaka óta emlegetjük a londoni szabóságokat világszerte, az ő ideje óta sikk ott készíttetni egy tradicionális kézzel varrott méretes darabot.

A leghosszabb ideig walesi hercegként regnáló, és a királyságra idős koráig türelemmel váró későbbi VII. Edwardnak köszönhetjük a mai öltöny – zakó vonalát, ő volt az, aki az udvari hosszú kabátokkal (gehrock) szemben előszeretettel viselte a rövidebb sportosabb változatokat. A walesi herceg szívesen utazott, és feltűnő, különlegesen összeállított ruhatárával vitathatatlanul  a kor irányadója lett. Neki köszönhetjük a szövetnadrág első oldalán végigfutó élvasalást, valamint azt is, hogy a mellény alsó gombját mindig nyitva viseljük. A róla elnevezett stílus az Edwardian, ami magasra szabott puha vállas és szűk, egyenes vonalú nadrágos öltöny vonalat jelent. 

Unokája, aki rövid uralkodása után, miután elvált nőt akart elvenni, és ezért a trónról lemondani kényszerült, a Duke of Windsor rangot kapta, előszeretettel viselt bátran kockás öltönyt – ezt a mintát később róla nevezték el –  hasított bőr barna lábbelivel, és szívesen keverte öltözékében a különféle csík és kocka mintákat, kicsi és nagyobb pettyekkel és paisley motívumokkal. Amerikai látogatása idején, 1924-ben, az ottani újságok részletekre kitérve számoltak be az angol herceg stílusáról, őt akkor egy egész világ utánozta. Egyértelműen őt nevezhetjük a modernkor legjobban öltözött és legtöbbet utánozott emberének.

A királyok korszakát a harmincas évektől Hollywood vette át, a színészek által diktált stílus kiegészítve a zenészekével mind a mai napig meghatározza az öltözködésünket. Gary Cooper tört-fehér kétsoros öltönye kék sállal, Cary Grant legendás szürke kockás öltönyei polka pettyes nyakkendővel, Clark Gable szélesre szabott öltönyei, vagy Fred Astaire makulátlan szmokingjai legendákká váltak, őket utánozni, a stílusukban járni mindennapos téma volt. A hatvanas évek sztárjai, Marcello Mastroianni, Steven McQueen, Sean Connery vagy éppen Alain Delon egy – egy filmben játszott szerepükkel hatottak a divatra, de magánemberként már korántsem voltak annyira stílusosak, mint elődeik.

Persze minden pillanatban tökéletesnek lenni, komoly feladat. Cary Grant ezt egyszer úgy fogalmazta meg, hogy

A legnehezebb dolog az életben folyamatosan Cary Grant-nek lenni.” 

Korunk sztárjai a nyilvános eseményeken tökéletesen kitaláltak és „megcsináltak”, de hétköznapjaikban csak kevesen nevezhetőek igazán példamutatónak. Pedig az igazi stílus örök. Nem attól függ, hogy villóznak-e a vakuk, az igényesség nem esemény függő, hanem a személyiség igazi tükre.

Az eredeti írást itt találja.

45 posta újra kinyithatott hétfőn

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek