MegMinden
2022-12-15

Mihailo Tolotos

(nlc.hu)

Úgy élt le 82 évet egy férfi, hogy soha nem találkozott nővel.

Az ortodox szerzetes soha életében nem hagyta el a kolostorköztársaságot, ahol csecsemőkorától nevelkedett.

Mihailo Tolotos 1856-ban született. Édesanyja belehalt a szülésbe, mivel pedig az apja ismeretlen volt és más rokon sem jelentkezett érte, az újszülöttet az Athosz-hegyi Köztársaság egyik kolostorába vitték és a szerzetesek gondjaira bízták. 

A görögországi Halkidikí félsziget keleti nyúlványán található autonóm klerikális ortodox kolostorköztársaság arról nevezetes, hogy ez a világ legnagyobb egybefüggő területe, ahová nők nem tehetik be a lábukat. A tilalmat a cölibátus biztosításának céljából még IX. Kónsztantinosz bizánci császár vezette be 1046-ban és nem törölték el azóta sem. A 336 négyzetkilométeren elterülő kolostorköztársaság 20 önkormányzattal rendelkező kolostorból áll, melyekben összesen mintegy 2000, különböző nemzetiségű szerzetes él. A félsziget csak hajóval közelíthető meg és korlátozott számú zarándok látogathatja csupán, persze kizárólag férfiak. Korábban még a fiatal fiúkat és az eunuchokat sem engedték be a köztársaság területére és a felnőtt férfiakat is csak szakállal, ezek a szabályok azonban ma már nem érvényesek.

Mihailo már a nevét is a szerzetesektől kapta, ők nevelték és tanították, majd felnőve maga is szerzetesnek állt. Soha életében nem hagyta el az Athosz-hegyi Köztársaság területét, így semmiféle alkalma nem nyílt arra, hogy nőkkel akár csak találkozhasson, pláne pedig, hogy bármiféle, akár teljesen ártatlan kapcsolatba kerülhessen. Az egyetlen nő, akit képekről, szobrokról ismerhetett, az nem más volt, mint Szűz Mária, ő ugyanis az egyedüli, aki a nőket képviselheti az Athosz-hegyi kolostorköztársaságban. A helyet egyébként Isten anyjának kertjeként is gyakran emlegetik, a legenda ugyanis úgy tartja, hogy a Szűzanya 49-ben János evangélistával Ciprus felé hajózva kikötött a félszigeten, mely annyira megtetszett neki, hogy fiához imádkozott, adja neki azt.

A róla megjelent tudósításokból kiderül, hogy Tolotos amellett, hogy nővel sosem találkozott, élete során egyszer sem utazott autóval, de nem látott mozgóképet sem. 

Tolotosnak hosszú élet jutott: 1938-ban, 82 éves korában távozott az élők sorából. A szerzetesek speciális temetésen vettek búcsút tőle, tisztelgés gyanánt az előtt, hogy ő az egyetlen ismert férfi a történelemben, aki soha életében nem találkozott nővel. 

Az eredeti írást itt találja.

Prog Fest

Jön az újabb presztízscsata

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek