MegMinden
2021-09-17

Bordó Sárkány

(langolo.hu)

Az Esztám című dalhoz forgatott kisfilmet először a Lángoló Gitárokon nézhetitek meg.

Igazán nem vádolható tétlenséggel a középkori világzenében utazó Bordó Sárkány, hiszen az augusztusban megjelentetett új albumhoz már a hatodik videót készítette el néhány hónap leforgása alatt a csapat. Az Esztám című dalhoz forgatott kisfilmet először a Lángoló Gitárokon nézhetitek meg.

A középkori világzenében utazó zenekar XX. századi krónikás címmel jelentette meg negyedik stúdióalbumát a NarRator Records gondozásában 2021 augusztusában. A lemezen 11 dal hallható. A kezdetekben jellemzően középkori dalfeldolgozást játszó zenekar egyre inkább a saját dalokra és a régizenék feldolgozásának önkifejező megoldásaira helyezi a hangsúlyt.

Az album – melyet augusztustól jövő nyárig tartó országos és határon túli lemezbemutató turnéval népszerűsít a csapat – a zenekar elmondása szerint színes, változatos és meglehetősen dinamikus lett. Hangzást tekintve a kizárólag akusztikus hangszerek és tradicionális feldolgozások miatt a régizenei sound továbbra is elvitathatatlan, de rengeteg rockos, néhol a klasszikus progresszív rockot idéző megoldást is hallhatunk, a mai fül számára fogyasztható köntösben. Az album tartalmaz újkori és középkori népdalt és históriás éneket, finn, bretoni, német, csángó folk muzsikát, valamint 3 szöveges és 2 instrumentális saját szerzeményt is.

A most debütáló klipről a következőket árulta el nekünk Dickmann Roland, a zenekar vezetője:

“Kezdjük rögtön azzal, mit is jelent a szó. A cím az ‘Ezt ám’ kifejezés, illetve az Esztam (2/4-es kontrás lüktetés) mint zenei szakszó összevonásából alkotott szójáték. Azt látom, hogy az esztamra épülő dalok egyből táncra perdítenek mindenkit, az ilyen stílusú zenét játszó – reggae, ska, roma folk – bandák sikere gyakorlatilag borítékolható.  Mondtam is mindig a zenekarnak, hogy gyerekek, az esztam mindent visz!

Így hát eldöntöttük, hogy egy dal erejéig kilépünk a tőlünk megszokott zenei világból, és egy életigenlő szövegre mi is csinálunk egy esztam alapú számot, megtartva azt a jellegzetességünket, hogy a modern hangzásvilágot többnyire népi és teljes egészében akusztikus hangszerekkel teremtjük meg.

A klip Debrecen óvárosának jellegzetes stílusú cívis utcáin játszódik, a sztori pedig egy egész nap történetét meséli el. A hangulatát meghatározzák az ébredő város fényei, atmoszférája és a leginkább korán reggel forgatott jelenetek igen kevés vágással kitalált koncepciója. Hogy ez mennyire sikerült, döntse el a közönség!”

Az eredeti írást itt találja.

Elekes Dóra

5 millió 855 ezer a beoltott, 479 az új fertőzött, elhunyt 5 beteg

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek