MegMinden
2022-03-11

Bakota Árpád

(csokonaiszinhaz.hu)

Jászai Mari díjat kapott a Csokonai Színház művésze.

Bakota Árpád, társulatunk oszlopos tagja Jászai Mari díjat kapott.

Bakota Árpád több mint 25 éve erősíti megszakítás nélkül színházunk társulatát. A szabadkai születésű színművész az Újvidéki Színházban és a Szabadkai Népszínházban töltött évek után 1993-ban szerződött Debrecenbe.

A társulatunknál töltött 27 év alatt neve nem csak a társulattal, de Debrecennel is összeforrt: ikonikus debreceni szerepeket játszott el Szabó Magda darabajaiban, az Ajtó, a Régimódi történet Orvosaként, a Kígyómarás Sándoraként, történelmi játékokban pedig a debreceni hitélet nagy alakjait keltette életre: a Kossuth papja című televíziós filmben a címszereplőt, a debreceni református lelkészt, Könyves Tóth Mihályt alakította, a Menekülők című drámában pedig
Komáromi Csipkés György alakját, Debrecen első prédikátorát keltette életre.

Bakota Árpád nem csupán tagja, de oszlopa a társulatnak, a fiatal színészek körében egyfajta mentor szerepet tölt be évek óta. Sokoldalú színművész, felkészülten és kíváncsian veti bele magát az új és új feladatokba.

Alázatosságát, csapatszellemben való gondolkodását ez a mondata példázza leginkább: „Nem a Hamletet kell akarni eljátszani, hanem a Sírásót egy remek társulatban, jó rendezővel.”

Előadóművészi tevékenysége mellett 2002 óta részt vett az új színészgenerációk képzésében, fejlesztésében az Ady Gimnáziumban.
Szakmai kvalitásai, a debreceni kulturális életben betöltött szerepe, a debreceni színész-utánpótlásban végzett munkája miatt Debrecen város 2019-benCsokonai-díjat adományozott neki.

Az eredeti írást itt találja.

Korszerű szakellátás a Klinikán

Hidegháború

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek