MegMinden
2022-11-02

Mozi

(mediagrund.unideb.hu)

Génjeiben van a mozi.

Számtalan szakma létezik a világon, viszont nem valószínű, hogy sok mozigépészt tudunk összeszámolni, ha sorba vesszük ismerőseinket. Kovács Mihály 38 éve dolgozik az Apolló moziban, hivatástudata és munkája iránti szeretete azonban kiapadhatatlan. A fiataloknak is azt tanácsolja, hogy olyan munkát válasszanak, amit szívből végeznek. Vissza a múltba – ezt a nevet kapta kiállítása, ahol mozis relikviáinak egy részét tárja a közönség elé.

Az Új Városháza fogadótermében már igen korán gyülekeztek mindazok, akiknek felkeltette érdeklődését a kiállítás. Mindenkit megkínáltak pattogatott kukoricával, a projektor és a kihelyezett vetítővászon miatta fogadóhelyiség is egy mozira kezdett hasonlítani. A televízió munkatársa interjút készített a mozigépésszel, majd kezdetét vette a megnyitó.

Dr. Puskás István köszöntötte a megjelenteket. Sokan ismerték egymást, így baráti légkör alakult ki. A kulturális alpolgármester  megteremtette a nosztalgikus atmoszférát: kiemelte, hogy egykor sok mozi működött Debrecenben. Az idősebbek meg is neveztek néhányat, melyeket már csak emlékezetükben őrinek. A kiállítás lényege is ez, Kovács Mihály vette át a szót. Elmondta, hogy az volt a célja, hogy az internet előtti időkbe röpítsen bennünket egy kicsit vissza. 

A tárlat ezt a feladatot kiválóan teljesíti. A filmplakátok, belépőjegyek, autogrammok, műsorfüzetek és a termekben egykoron kihelyezett feliratok, táblák valóban megállítják az idő múlását néhány percre. A néhai filmhíradó plakátja döbbenti rá a szemlélődőt arra, mennyit változott a világunk, hiszen már a televízió hírműsorai sem tartanak számot akkora érdeklődésre, mint egykor.

Az Apolló mozi vezetője, Fejér Tamás is köszöntötte a jelenlévőket, s a filmszínház egykori- és jelenlegi munkatársai is tiszteletüket tették az eseményen, akiket Kovács Mihály előszeretettel vont be élménybeszámolójába. A jókedélyű, nyitott gépész több területen is dolgozott korábban, viszont egy napon mozigépész és üzemvezető képzés indulásáról értesült. Sikeresen elvégezte és 38 éve nem tudja megunni, imádja, amit csinál. 

Élet, hivatás – így jellemzi szakmáját. A vetítés mellett maguk a filmek és a munka marketinges része is érdekli. Érdeklődése már nagyon korán elkezdődött leendő állása iránt, úgy véli génjeinkben van, mi lesz a hivatásunk.

„Feljárogattam a gépész bácsihoz és néha kértem kis kockákat. Amire eljutottam oda, hogy elvégezzem a mozigépész tanfolyamot, már mindent tudtam.” – A Cinema Paradiso című film egyik szereplőjéhez, a mozi iránt érdeklődő kisfiúhoz, Totóhoz hasonlítja önmagát. Ezzel nem is szállna senki vitába.

Bár a médiumok és mozgóképfogyasztási szokásaink is átalakulnak, mégis úgy látja, hogy a mozi varázsa a közösségi élményben van. Teljesen más megtekinteni egy alkotást a vásznon, mint otthon a képernyőn.

„Régebben egy film 30-40 kg volt és illata, anyaga volt, manapság csak egy winchester van, vagy pendrive, letöltés. Új világ lett, amikor 2013 után elkezdtünk digitálisan vetíteni.”

Kovács Mihály több kiállítást is tervez a jövőben. A Vissza a múltba november 30-ig tekinthető meg az Új Városháza fogadóterében.

Az eredeti írást itt találja.

Meghosszabbított érvényesség

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek