MegMinden
2022-10-16

Filmfesztivál

(dehir.hu)

Idén is keverték a maltert a debreceni moziban

 Idén is keverték a maltert az Apolló moziban: két napon keresztül élvezhette a közönség a válogatott kisfilmeket, míg a nulladik napon dokumentumfilmmel örvendeztették meg a mozizókat a Malter Filmfesztiválon.

Nem lenne teljes az ősz Debrecenben rövidfilmek nélkül, de a mozirajongók szerencséjére a Malter Filmfesztivál idén sem hagyta őket filmcsemegék nélkül.

Ezúttal már csütörtökön, a nulladik napon felpörögtek az események: a Magyar hangja... című dokumentumfilmet vetítették az Apolló moziban, majd

a Nyakas mozisok elnevezésű programon debreceni filmrendezők ültek le a "kerekasztalhoz", hogy kitárgyalják a szakmájuk különböző aspektusait, személyes élményeiket. 

A beszélgetésen Dusa Tibor, Pólik József, Rózsa Gábor, Dalnoky Ferenc, Martin Csaba és Varga József képviselte a filmrendezői szakmát, őket Váradi Ferenc kérdezte. Ahogy ott elhangzott, kulturális értelemben olyan ez a város, mint a Szilícium-völgy, van benne valami, ami hatással van az alkotói tevékenységekre. A találkozóról itt olvashatják a Dehir beszámolóját.

Pénteken és szombaton élvezhettük a jobbnál jobb alkotásokat, amelyek között volt két és harminc perces is. 

Pénteken 14 órától kitekintő szekcióban a külföld rövidfilmek kerültek a vászonra, majd 16 és 18 órától a magyar versenyfilmekre ülhettek be a nézők. 20 órától az Ady Endre Gimnáziumban végzett Váradi Gergely színész volt a fesztivál vendége, akit többek között A besúgó című sorozat főszereplőjeként ismerhetett meg a hazai közönség. Vele Váró Kata Anna filmesztéta és a Dehir főszerkesztője, Szénási Miklós beszélgettek.

A második napon, szombaton ismét a versenyfilmek csábíthatták be az érdeklődőket az Apollóba 13 és 15 órától, 17 órától pedig a filmes műhelyek kerekasztal-beszélgetését hallgathatták meg.

Itt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animációs Tanszéke, a Színház és Filmművészeti Egyetem, a romániai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Média Tanszéke, illetve a Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Film- és Médiatudományi Tanszéke képviseltette magát, a résztvevő hallgatók és oktatók bemutatták saját intézményüket, beszéltek arról, hogy miért és miért nem fontosak a filmeseknek kiosztott díjak, valamint, hogy hogy kerülhetnek be a jövő filmesei az általuk képviselt egyetemre.

A díjátadó előtt versenyen kívül vetítették Szabó Máté Kegyetlen című filmjét, valamint videóüzenetben bejelentkezett Hutanu Emil is, a Malter alapító elnöke, aki kivételen nem tudott eljönni a fesztiválra, de előzőleg egy országos turné részeként már több moziban is bemutatta a rövidfilmeket.

– Minden film amit az országban körbeviszek, a szívemhez nő, ezért nehéz közöttük válogatni, s igazából érzelmi fájdalmat is okoz, ha "valakiről le kell mondanom". Ezért van nehéz feladata a zsűrinek is

– hívta fel a figyelmet Emil az üzenetében.

Ezt a nehéz feladatot ellátó zsűri idén is Váró Kata Anna, Fejér Tamás, az Apolló mozi vezetője és Szénási Miklós voltak, akik kiválasztották a legjobb három filmet, s egy különdíjat is kiosztottak.

Váró Kata Anna a zsűri munkájáról úgy fogalmazott, idén kevesebb filmet kaptak, de volt néhány alkotás, amelyre ránéztek, s rögtön tudták, hogy díjra érdemes lesz.

– Azért nem volt könnyű, megnézzük a filmeket, jegyzetelünk, majd összeülünk egy zsűrivacsorára, amin 4-5 órán keresztül érvelünk, szavazunk a filmekről, ennél kevesebb idő alatt még nem sikerült soha döntést hozni – magyarázta.

Kiemelte, rendszerint a beküldött filmeket nem trendek határozzák meg, sokkal inkább azt láthatjuk ezekben az alkotásokban, hogy mi zajlik az országban, mi foglalkoztatja az embereket. 

– Nagyon bátran nyúlnak a fiatalok bizonyos témákhoz, próbálják megmutatni, miben is élünk most.

Ez azért is érdekes, mert a nagyjátékfilmeknél, amelyek 5-6 évig is készülnek, nehezebb lereagálni az aktualitásokat, mint egy rövidfilmben, ezekben szépen kirajzolódik egy társadalomkép – emelte ki Váró Kata Anna.

Az első helyezett a Ballagási cipő című alkotás lett, amelyet Schwechtje Mihály rendezett, a második helyet Karácsony Péter munkája, a Lesen című film kapta, míg a harmadik helyet a Budapest, zárt város című mozi nyerte el, amely Konkol Máté alkotása.

Az első három helyezett a videókazettákat megformáló díjakat vehetett át, amelyek Szabó Károly képzőművész munkáját dicsérik, illetve összesen 500 ezer forint összdíjazásban részesültek Debrecen önkormányzatának felajánlása által.

A zsűri különdíjat ítélt oda Pinczés Dávid Imposztor című filmének, a Médiacentrum Debrecen díját Nagykorú felügyelete mellett, vagyis Dóczé Péter műve zsebelhette be.

Szabó József, a Médiacentrum Debrecen ügyvezető igazgatója elmondta, az alkotás dokumentumfilmes jellege rezonál a Médiacentrumban végzett munkával, illetve őt személyesen is megérintette a film története.

– Ez a film nem mond véleményt, hanem arra biztat, hogy gondolkodjunk el magunkban – mutatott rá Szabó József.

A Campus Rádió az Akarsz-e játszani? című alkotásnak adta a díját, míg az Apolló mozi a Nefelejcs című filmet díjazta. 

A Hajdú-bihari Napló különdíját az Elmegyek című mozi kapta. A Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék oktatói és hallgatói díját pedig Café Marylin című alkotás zsebelhette be. Az Alföld Televízió díját a Lesen című film vihette haza.

A közönség idén a Nagykorú felügyelete mellett című filmet választotta kedvencének.

Az első három helyen végzett alkotásokról, valamint a Médiacentrum Debrecen különdíjával jutalmazott filmről kritikát is olvashatnak a Dehiren.

Az eredeti írást itt találja.

Kötődő nevelés

Komoly verést kapott az Újpest Debrecenben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek