MegMinden
2022-11-13

Depresszió

(vitaminshop.hu)

Téli depresszió – mit tehetünk ellene?

Frappánsan azt mondhatnánk: az első tavaszi napsugarak majd megoldják, ám a probléma, és a megoldás is ennél mélyebbre gyökereztethető. Hazánk hosszú, fagyos, sötét téli hónapjai a lakosság nagy részét megviseli, és februárra nem akad senki, aki ne várná sóvárogva a jó idő megjelenését.

De vajon pusztán ez az oka, hogy reggelente már nincs kedvünk felkelni sem az ágyból? Hogy már kora délután fáradtak vagyunk? Hogy nem megyünk sportolni, és nem mozdulunk ki sehová, hacsak nem muszáj? A téli depressziónak nevezett tünetegyüttes felmérések szerint minden ötödik embert érint ma, Magyarországon. Oka a zord időjárásban, a korai sötétedésben és a vitaminhiányban keresendő.

A diagnózis megállapítása

Természetesen, ha rendszeresen érzünk lehangoltságot, fásultságot, nem motivál a munkánk, a családi teendőink, első körben érdemes mindenképp az orvosunkkal konzultálni, hogy megtudjuk, miről van pontosan szó. Amennyiben „csak” a téli depresszió ért utol minket – sokakhoz hasonlóan – ez esetben nyúlhatunk házi praktikákhoz, hogy feltöltsük magunkat vitalitással, amíg a jó idő végérvényesen megérkezik.

Mire figyeljünk?

Enyhe, házilag orvosolható tünetnek számít a megnövekedett alvásigény. Nyáron az ember szinte az első hajnali napsütésre és madárcsicsergésre ébred, télen azonban fájón csörren a vekker, hideg a lakás, nincs kedvünk kibújni a paplan melegéből. Este is hamarabb elbóbiskolunk, de megesik, hogy hétvégén délután is kidőlünk a családi ebéd után. Mindemellett tudjuk, hogy sétálnunk kéne egyet a friss levegőn, vagy bringázni a gyerekekkel, de nem megy, a szabadban való tartózkodás gondolatától is kiráz a hideg. A nassolás iránti igény viszont megnövekszik, noha tudjuk, semmi jóra nem vezet, de akkor sem salátát, hanem csokit keresünk a spájzban, aztán csodálkozunk, hogy sajog a fejünk, rossz a gyomrunk, és éjjel rémeket látunk álmunkban.

Hogy mindez normálisnak számít-e? Igen, hisz szervezetünk hónapok óta nem kap elég napfényt, amely negatív hatással van testünkre, lelkünkre egyaránt. Csökken a szerotonin-szintünk, ami kedvezőtlenül befolyásolja a hangulatunkat – innen ered a fáradság és nyűgösség érzése, ezért nyúlunk rá mind gyakrabban az édességre. Növekszik a melatonin-szintünk, amely az alvásunkért felelős, és ami miatt több pihenésre, több nyugalomra vágyunk napról napra.

Mit tehetünk ellene?

Nyűgösségünk ellenére vegyünk erőt magunkon, és menjünk ki a friss levegőre! A mozgás, a napfény, a frissesség jót fog tenni a hangulatunknak, a mozgás felpezsdíti a vérkeringésünket, a szervezetünk endorfint termel, ami csökkenti a mélabús érzésünket és az állandósulni látszó kedvtelenséget. Este jobban fogunk aludni, az immunrendszerünk erősödik, a vér-oxigén szintünk felpezsdül, mindez jobb közérzetet, jobb kedvet eredményez már napi 30 perc szabadban való mozgás esetén is. Nem muszáj sportolni, ha eddig nem tettük, a napi könnyed séta ugyanúgy megteszi, de ha ezek után kedvet kaptunk, nekiláthatunk otthon is valamilyen nekünk tetsző, kellemes mozgásformának.

 

 

Az eredeti írást itt találja.

Terminál

Csapatban ötödik helyen végeztek Battai Sugárék

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek