MegMinden
2022-08-22

Aszály

(origo.hu)

Emberemlékezet óta nem volt ilyen hatalmas aszály Európában.

Az európai és a magyar aszályhelyzetről beszélt az Origónak Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója, aki szerint az őszi csapadékos időjárás enyhíthet majd a rendkívüli szárazságon.

Hatalmas károkat okoz a rendkívüli mértékű szárazság nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is. Délkelet-Angliában augusztus 12-től locsolási tilalmat vezettek be, és veszélyben van a folyók, tavak élővilága is. Ön szerint mit tehetnek Európa országai, hogy minimálisra szorítsák vissza a károk mértékét?

Ami fontos, az a víz megtartása. A szakértők szerint kevesebbszer esik egyre több eső. Láthattuk, hogy a napokban Párizsra özönvízszerű eső zúdult. Hirtelen van sok csapadék, és utána sokáig semmi sem, ezért fontos a víz megtartása, ami az öntözéshez és a mezőgazdasághoz is elengedhetetlen. Ezt vagy víztározókkal vagy más megoldásokkal lehet kezelni.

Itthon a kormány már évek óta erdőket telepít, ami a jövőben ellensúlyozhatja a háborús energiaár-robbanás miatt megnövekedett tűzifaigényeket. Az erdősítés azért fontos, mert az erdő jobban megtartja a vizet.

Miután bizonytalanná vált az olajvezetékek működése, hazánkban és a szomszédos országokban vasúti kapacitásokat kötnek le tengeri kikötők irányába. A Magyar Nemzet cikke szerint Németországban kormányrendelet szabályozza, hogy a vasúton elsőbbséget élveznek az olaj- és szénszállítmányok. A jövőben ez mennyiben változtathatja meg az európai gazdaságot és annak prioritásait?

Ez egy szükségmegoldás, amely nem új keletű. Erre azért van szükség, mert aszályos a Rajna, a Majna és a Duna is. Tartályhajón lehet szállítani a legjobban, de most is apad, így nem tudnak vízi úton annyi olajat szállítani, amennyit szeretnének. 2018-ban is volt egy nagyobb apadás a Rajnán, akkor sem lehetett szállítani rendesen a folyón, nem volt elég tartálykocsi.

Az eredeti írást itt találja.

Állami kitüntetés az egyetem oktatóinak, kutatóinak

Színpompás újvilági majomfaj

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek