MegMinden
2022-11-02

Szivárvány

(greendex.hu)

Az éghajlatváltozás miatt egyre több a szivárvány

A klímaváltozás a szivárványokra is hatással van, és globálisan megnő a száma, de ezzel párhuzamosan lesznek olyan régiók ahol jóformán eltűnnek.

A Hawaii Egyetem kutatói az éghajlatváltozás hatását vizsgálták az időjárás és a csapadék kapcsán, és arra az eredményre jutottak, hogy a klímaváltozás miatt nő a szivárványok száma.

A kutatók úgy becsülték, hogy 2100-ra a szárazföldről is látható szivárványok száma 5%-al nő globálisan. Mindennek az oka a felmelegedés és az olvadás.

Gyerekkorunktól fogva tudjuk, hogy a szivárvány akkor keletkezik, amikor a vízcseppet megtöri a napfény. Tehát a napfény és a folyékony csapadék elengedhetetlen hozzá.

Az északi szélességi körben, és a magasabb területeken, ahol normális körülmények között a jég és a hó dominál a melegedés következtében olvadás zajlik és a több folyékony csapadéknak köszönhetően megnő a szivárványok száma. De ugyanezzel párhuzamosan, ahol az éghajlatváltozás miatt csökken a csapadék, – mint például az aszály sújtotta Földközi-tenger régióban – ott várhatóan csökken a szivárványok aránya.

Lássuk be, szivárvány nélkül könnyedén éljük tovább az életünk, de ez is, mint oly sok más kutatás rávilágít, hogy a Föld rendszereit – legyen az időjárás, vagy vízkörzés – mind összefüggenek, és vésztjósló változások mennek rajtuk keresztül.

Az eredeti írást itt találja.

Először lesznek Debrecenben Finn Filmnapok

Callum Styles

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek