MegMinden
2022-08-19

Zöld Mozi

(Facebook)

Mesével kedveskedtünk a gyerekeknek és családoknak az ötödik Zöld Mozi alkalmából!

2022. július 16-án megtartottuk az ötödik Zöld Mozi vetítést, ahol most a Debreceni Virágkarnevál programsorozatához kapcsolódóan a gyermekeknek szerettünk volna kedvezni. Ez alkalommal a Lorax című mesét néztük meg, majd ezt követte egy kötetlen beszélgetés. 

Ebben a kalandfilmben megismerhettük egy olyan világot, ahol minden mesterséges, és nincsenek fák, növények. A film főhőse Ted, szerelmes egy lányba, akinek minden vágya, hogy lásson egy igazi fát. Ted útnak indul, hogy teljesítse a kislány kívánságát, aminek köszönhetően megismeri, mi történt a fákkal, és, hogyan hozhatja vissza őket. Nagyon izgalmas mese, amely játékosan hívja fel a figyelmet a növények és a biodiverzitás fontosságára és hiányuk hosszú távú következményeire. 

A beszélgetőpartnereink Lenner-Pittlik Fanni Flóra természetpedagógus, Hamvasné Tömöri Barbara pedagógus és a Zöldágjáró blog szerkesztője, valamint Barbara kislánya és Váradi Lenke általános iskolás zöld vlogger voltak. A beszélgetést Váradi Ferenc rádiós műsorvezető koordinálta. 

A film tökéletesen bemutatja, milyen károkat tudnak okozni az erőforrásokat intenzíven felhasználó ipari tevékenységek, hozzájárulva a biodiverzitás csökkenéséhez, a zöldterületek megújulásának lassulásához, mely folyamatok számos láncreakciót indítanak el. Itt gondolhatunk a különböző természeti elemek – mint víz, levegő, talaj – tisztulási folyamatainak lassulására vagy akár a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségekre. A mese tanulsága nem más, mint, hogy lássuk, mennyire fontos az egyén szándéka, ha szeretnénk változást elérni, és igenis megéri tenni a környezetünkért, hiszen az nap mint nap meghálálja törődésünket. Ezt a gondolatot erősítettük a film utáni kötetlen beszélgetésen is.

Az eszmecsere során szó esett a fákról, arról, hogy ki mit szeret bennük, illetve kíváncsiak voltunk arra, hogy a nézők mit gondolnak, mit tehetünk a környezetünkért a mindennapokban. Beszélgetőpartnereink azt is elmesélték, hogyan is kezdődött náluk a természet iránti szeretet. 

Reméljük, hamarosan találkozunk hatodik Zöld Mozi előadásunkon, ahol folytathatjuk az eszmecserét egy értékes film mellett!

Köszönjük, hogy velünk tartottatok!

Az eredeti írást itt találja.

Négy bemutatóval kezdi az évadot a Csokonai Színház

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek