MegMinden
2024-02-16

Hálapénz

(hazipatika.com)

Hála? Pénz? Köszönöm, nem!

A több évtizedes gyakorlatot megszüntethetjük egyik napról a másikra? A hálapénz utóélete.

2021. január 1-jén nagyot változott a világ az egészségügyben. A néhány korosztály számára teljesen természetes dolog, hogy tudniillik az orvosnak, nővérnek, asszisztensnek pénzt adunk, egy törvénymódosítás nyomán bűncselekménnyé változott. És nem csak a kapok, hanem az „adok” is, vagyis, amikor páciensként borítékot nyújtunk az orvos felé, ugyanúgy büntethetők vagyunk. E területen a bűnmegelőzést és bűnfelderítést a Nemzeti Védelmi Szolgálat végzi. "Az NVSZ nyomozó hatósági jogkörrel nem rendelkezik – hangsúlyozza Pap Judit, a Szolgálat szóvivője. – Amennyiben feltárunk egy jogsértést, akkor feljelentést teszünk vagy nyomozást kezdeményezünk a nyomozás lefolytatására az illetékes ügyészségen vagy a rendőrségen."

Mintegy 119 ezren dolgoznak az állami egészségügyben. Rajtuk kívül az NVSZ alá tartoznak a Belügyminisztérium rendészeti szervei, így a rendőrség, katasztrófavédelem, büntetés végrehajtás. Az elmúlt három évben összesen 105 ügyben közel 250 egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatott embert érintően kezdeményeztek eljárást vesztegetés elfogadása miatt.

"A háziorvosi ellátás során azt tapasztaljuk, hogy az emberek kilencvennyolc százaléka még azt is megkérdezi, hogy egy doboz bonbont elfogadok-e…" – mondja Dr. Mangó Gabriella háziorvos, természetgyógyász. – Mondjuk a mi szakterületünkön korábban sem volt mérvadó a hálapénz. Az emberek az elmúlt években szerintem tökéletesen megértették, hogy sem nem kötelező, sem nem adható pénz az orvosoknak, nővéreknek. Bár én városban dolgozom háziorvosként, de épp helyettesítek egy községben is, és mindenhol ugyanezt tapasztalom.

A szakember szerint a hosszú várólisták is okozhatják azt, ha valakiben mégis felmerül, hogy előnyt eszközöljön ki, bár nyilván nem ez a megoldás. – Vélhetően nem fogják a rendszert pillanatokon belül elég szakorvossal feltölteni, de sokat jelent az EFOP pályázati rendszer, amely során a háziorvosi hálózatot megerősítették európai uniós pénzekkel. Ennek kézzelfogható eredménye, hogy különböző támogatott eszközöket, például ultrahang-gépet is. Szűrésekre ugyanis a háziorvosi rendszer abszolút alkalmas, és erre szükség is van, hiszen a diagnosztikai, eszközös vizsgálatok időpontjai egyre elérhetetlenebbek. Még a fizetős, nem állami rendszerben is hónapokat kell várni például vastagbéltükrözésre...

2023-ban közel negyvenezren várakoztak különböző egészségügyi beavatkozásokra. Nem ritka, hogy a háziorvosok egy alapvető ultrahang-vizsgálat indikálásakor akár egy-két hónap múlva kapnak csak leletet. Ez pedig sok esetben hátráltatja egy betegség kezelését és a gyógyulási esélyeket. Megoldás lenne ugyan a magánegészségügyi út, de az anyagilag nem mindenkinek elérhető.

Az eredeti írást itt találja.

Lehetséges?

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek