MegMinden
2022-07-24

Víz

(egerhirek.hu)

Akcióba lendültek a természetvédők a Tarnánál.

A vízért folytatott háború szinte szó szerint elkezdődött. Majdnem tettlegességig fajult az akció, amelynek keretében a folyón emelt gátat megbontották, és utat engedtek a víznek. Most fotót, később videót is mutatunk a történtekről.

A civilek, sportolók, helyi közéleti szereplők Tarna-menti akciójára csütörtök reggel került sor. – Elmentünk a tegnap beazonosított vízkivételi helyhez, ahol – hiába mondtuk el, hogy védett állatok sokasága szomjazik a Tarna alsóbb, teljesen kiszáradt medre környékén – gőzerővel dübörgött egy nagy teljesítményű szivattyú – fogalmazott az akció „éllovasa”, Bóday Pál. A Kápolnai Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott: – azzal, hogy megbontottuk a gátat, elindulhatott a víz Tófalu, Kápolna, Kompolt irányába, arra számítunk, hogy néhány óra múlva eléri a víz ezt a környéket. A pocsolyákban ragadt, levegőért kapkodó halak és a szomjazó vadállatok talán egy kicsit fellélegezhetnek – tette hozzá.

Bóday Pál az Eger Híreknek nyilatkozva elmondta, hogy akciójuk nem volt konfliktusmentes. Ugyanakkor értesítették Aldebrő polgármesterét is, valamint a helyszínre hívták a jegyzőt, aki dokumentálta, hogy eszközökben kárt nem tettek, csak a homokzsákokból emelt gátat bontották meg.

Bóday Pál szavai szerint erkölcsi támogatásáról biztosította akciójukat több politikus, a Mi hazánkból pedig Hajdara Roland ígéretet tett, hogy az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága elé viszi a problémát, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló esetek, amikor egy-egy vállalkozó önös érdekből elveszi a közöset, miközben a becsületes többség tűri a borzalmas állapotokat.

– Senki ne legyen rossz véleménnyel a borászokról, vagy a mezőgazdasági vállalkozókról a történtek után, a becsületes többség ugyanúgy szenved a vízhiánytól, mint ahogy a természet is – zárta gondolatát a természetvédő aktivista.

Az eredeti írást itt találja.

Legendák

Kincs, ami nincs

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek