MegMinden
2023-11-02

Kutyák

(azenkutyam.hu)

10 őszi veszély, amire az állatorvos figyelmeztet.

Az őszi-téli séták alkalmával számos veszélyes helyzet adódhat, amikre felelős gazdaként fel kell készülnöd. Állatorvos gyűjtötte össze a legfontosabbakat ebben az időszakban.

Az évnek ebben a szakában sok szempontból elővigyázatosnak kell lenned kedvenced védelmében. Ezek egy része speciális felszerelést, míg a másik nagyobb odafigyelést igényel. Dr. Dave Tweedle állatorvos gyűjtötte össze a legfontosabb szezonális tudnivalókat számos őszi veszély elkerülése érdekében.

1.) Látszódjatok!

Nagyon fontos, hogy a reggeli, valamint a délutáni és az esti sétáltatás alkalmával mind te, mind a kutya megfelelően látszódjatok a járművek számára. A láthatósági mellény, a fényvisszaverő nyakörv, illetve hám, valamint a különféle lámpák is jó megoldást jelentenek. A lényeg, hogy már messziről és valóban rendesen lehessen érzékelni, hogy ott sétáltok (még biciklisekkel is megesik, hogy mindössze egyetlen aprócska lámpa villog a kerékpár hátulján – nem kell magyarázni, ez valójában mekkora védelmet jelent szürkület után.)

A fluoreszkáló folyadékkal töltött, megtörve aktiválódó eszközökkel azonban vigyáz, mert a benne levő anyag mérgező.

2.) Veszélyes termések

Nagyon ügyelj arra is, hogy kutyád ne egye fel a földről se a vadgesztenyét, se a makkor, se a diókat. Előbbi kettő mérgező, utóbbi pedig gyakran bepenészedik a nedves időjárás hatására, ami elfogyasztva akár az állat halálához vezethet. A közelmúltban sajnos volt egy nagyobb „hullám”, amikor számos kutya elmúlását okozta a penészes dió.

Az is jó döntés, ha ezeket a terményeket rendszeresen összegyűjtöd a lakóhelyed, valamint a megszokott sétaútvonalatok mentén. Ezzel is óvva az ebeket.

3.) Vigyázz a bolhákkal!

Az őszi fűtésszezon kedvez a bolhák elszaporodásának, ugyanis a kis élősködők ilyenkor előszeretettel költöznek be a kinti hidegből a meleg otthonokba. Ha pedig egyszer elszaporodnak odabent, nagyon nehéz őket kiirtani a textíliákból! Gondoskodj ősszel és télen is megfelelően kutyád paraziták elleni védelméről.

4.) Fagyállómérgezés

Az egyik legveszélyesebb méreganyag az édes szagú-ízű fagyálló, ami ezek miatt a tulajdonságai miatt könnyen elcsábíthatja a kutyát. Az pedig végzetes lehet! Mindig tartsd kedvenced számára elérhetetlen helyen a folyadékot, és használat során még egy pillanatra se hagyd őrizetlenül a flakont, pláne nyitva!

Ha mégis megtörténne a baj, a mérgezés tünetei lehetnek a hányás, a hasmenés, a nyáladzás, a letargia, az erőtlenség, a koordinálatlan mozgás, a légzési nehézségek, a remegés, a görcsök és az eszméletvesztés is. Az állapot azonnali orvosi ellátást igényel, és sajnos még így sem mindig tudják megmenteni az állatot.

Az eredeti írást itt találja.

Veszély

Mr Teltház

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek