MegMinden
2022-04-13

Helyi film

(diszpolgar.hu)

Jogcsaták egy készülő film körül.

Április 14-én filmpremier az Apolló moziban. A Macska a betonban c. honi alkotást mutatják be az alkotók. Rendező Dalnoky Ferenc.

 

A nézők már a kész filmet láthatják. Nem ismerik a készítés körülményeit, amelyekről a stáb órákon át sztorizhatna. A forgatás felettébb nehéz, nyűgös eleme a szerzői és előadói jogok megszerzése. A filmbe számtalan dalt, zenerészletet emeltek be, melyek nem saját szerzemények. Felhasználásuk jogi kötelezettségekkel járt.

A szerzői és előadói jog védi az irodalmi, tudományos és művészeti alkotásokat, alkotóit, előadóit. A felhasználásról az alkotóktól kell engedélyt kérni, jogdíjat fizetni.

A filmkészítők több jogtulajdonost, jogutódot, de jogvédő irodát kerestek meg. A sok közül álljon itt egy „menet”.

A stáb a film egyik jelenetének zenével történő „felöltöztetése” mellett döntött. A Kacsatáncot választotta. Nálunk a Vámosi-Záray páros énekelte Csiripelő madarak címmel. Eredetileg a holland Louis van Rijmenant zenei producer és Werner Thomas harmonikás jegyzi. A zene, és vele együtt a totyogós, szárnyemelgetést utánzó karmozdulatos, fenékriszálós tánc egy svájci kocsmából indult világhódító útjára.

Mivel a számot Vámosiék magyarosították, a film készítői a művészpár hagyatéka utáni kutakodásba fogtak. Internetes böngészés eredményeként jutottak el a Magyar Kincstárhoz. Huszonkilenc elhunyt művész jogainak gondozását végezték, köztük a művészházaspárét is. Legalábbis erre az eredményre jutottak. Az információt kissé furcsállották, de aztán hívták az intézményt. A jogtulajdonról az illetékes nem tudott, de bíztatta az érdeklődőket, kérésüket küldjék el írásban. Telt, múlt az idő. Két hónap után újabb hívás. A vonal végén ugyanaz az ügyintéző türelmüket kérte: tudják, a bürokrácia. A homokórát újfent sokszor kellett megfordítani, hiszen nem érkezett válasz. Következett a harmadik hívás. Küldjük írásban. Már megtettük. Akkor még egyszer tegyék! ...Új kolléganő foglalkozik vele. Pontosan harminc napra érkezett a válasz: a művészpár hagyatéka nincs a birtokukban.

A filmkészítők újra az internetet böngészték. Új információ: Záray Mártának van egy fogadott lánya. Nosza, kikeresték az elérhetőségét. Ment az elektromos levél. Hamar válaszolt. Halvány fogalma sincs, kinél lapulnak a jogok.

A készítők nem adták fel. Új lehetőségek után kutattak, amikor váratlanul egy fővárosi jogvédő irodától érkezett levél. A jogok náluk vannak. Negyedmillió forintért hozzájárulnak a szám felhasználásához. A kérők mérsékelni igyekeztek az összeget. A film közösségi összefogással, minimális költségvetéssel, adományokból készül. A céget nem hatotta meg, így végül a filmesek nem kérték a zene felhasználási jogát.

Járhatóbb útnak tűnt az eredeti szerzők megkeresése. A gyors ügyintézéstől elszokott hazánkfiait meglepte a háromnapos válasz. A jogok egy New York-i irodáé. Három napon belül szintén reagáltak. Hatvan dollárt kértek, ami igazán jutányos. Kifizetésére hajlottak is volna, csak annyi volt a baj, évente kellene.

A stáb ekkor döntött a saját változat mellett. Megbízott egy ismerős zeneszerzőt, komponáljon valami hasonlót. Csekély apanázsért meg is tette.

Az eredeti írást itt találja.

Future of Debrecen

Átvette kinevezését Szilvássy Zoltán rektor

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek