MegMinden
2022-11-17

Besenyő Pista bácsi

(szinhaz.online.hu)

Önéletrajzi könyv jelent meg Laár Andrásról

A legendás KFT zenekar fehér maszkos énekes-gitárosa, az abszurd humort képviselő, népszerű L’art pour l’art Társulat Besenyő ,,Nooormális?” Pista bácsija, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanítója, szellemi úton járó misztikus és festő – mindez két szóban kifejezve: Laár András. 

A széles körben elismert, sokoldalú művész most mindegyik arcát megmutatja újonnan megjelent önéletrajzi könyvében, melyet a sajátos humorral átszőtt, színes történetek (la)áramlása tesz izgalmassá és lebilincselő olvasmánnyá. 

“7 évesen kezdtem hegedülni, 14 évesen átváltottam a gitárra, 16 évesen pedig beléptem életem első zenekarába. 25 éves koromban alakítottuk meg a KFT zenekart, és 26 évesek voltunk mind a négyen, amikor befutottunk. 30 évesen indult el a humor-pályám a Laár pour Laár esttel, de a buddhizmus is ekkor lépett be az életembe.

36 évesen egy időre leléptem a színpadról, felfüggesztettem a zenekari és színházi tevékenységemet, és két és fél hónapra magányos elvonulásra mentem. Ezután évekig tanítottam a Buddhista Főiskolán asztrológiát, buddhizmust és Ji kinget. 38 évesen újra elkezdtem fellépni a L’art pour l’art Társulattal, és a Besenyő család főszereplésével nagy sikerű tévéműsorokat forgattunk.

45 évesen megint elkezdtem zenélni a KFT-ben, ami jelenleg is tart. 60 évesen életműkoncertet tartottam zenész barátaim részvételével. Azóta festek is, a képeim már három kiállításon szerepeltek. Fél éve kiléptem a L’art pour l’art Társulatból, és teljesen a magam ura lettem: írok, zenélek, előadásokat tartok, aktív életet élek. 67 éves vagyok, és jól érzem magam a bőrömben” – fogalmaz a kötet ajánlójában Laár András.

A könyv alapját képező riportokat készítette és leírta: dr. Laár-Sramkó Kata.

“Szakmai önéletrajznak indult, de időközben sok egyéb is belekerült. Saját élmények, mágikus tapasztalatok, szellemi felismerések. És versek, monológok, festmények, sőt trükkös módon előcsalogatható zeneszámok is.
Lehet mondani, hogy eddigi életem szűrletét olvashatjatok, nézhetitek, de tudni kell, hogy a szűrés nagylyukú szűrővel történt, és így egy csomó dolog kimaradt. Pl. a magánélet. A családtagjaim is csak érintőlegesen szerepelnek. Ezzel együtt is, talán érdekes lehet egy ideig az én szemüvegemen keresztül nézni a világot, amely számomra még mindig érdekes”

– fogalmazott közösségi oldalán a művész.

A kötet kapcsán a Hajnali hármas is kérdezte az alkotót. Laár András elmondta:

“A kedvenc részem a Mágikus tapasztalatok fejezet. Azokba kapaszkodva erősítettem meg a világnézetemet. Erről szívesen beszélek mindig. Arról szól ez a része a könyvnek, hogy én egyértelműen hiszek a tudat elsődlegességében az anyaghoz képest. Nyilván ez azt jelenti, hogy az egyetemes tudat valóságát valóságosabbnak gondolom, mint az anyagot. Sőt, az anyag abból származik. A mágikus tapasztalataim azt mutatják, hogy bizonyos esetekben az embernek a saját tudata, vagy több embernek a tudata összefogva – képes olyan változtatást létrehozni, ami nem az anyagi törvények szerint működik. Tehát ott valami más belép – mondhatjuk azt, hogy csoda – és akkor és ott az másként történik, mint amit mindnyájan elvárnánk.”

Az eredeti írást itt találja.

Interjú Harle Tamással a Kesjár Csaba 60 című könyv szerzőjével

DExpo – minDEn, ami Debreceni Egyetem

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek