MegMinden
2022-03-14

Aszteroida

(csillagaszat.hu)

Magyar felfedezésű aszteroida csapódott be.

A Sárneczky Krisztián csillagász által felfedezett kisméretű aszteroida a felfedezése után két órával belépett bolygónk légkörébe és ott megsemmisült. Ez már az ötödik előrejelzett aszteroida-ütközés.

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézete piszkéstetői obszervatóriumában már több mint két évtizede rendületlenül folyik a kisbolygók, különösen pedig a földközeli aszteroidák keresése. A munka és a felfedezések oroszlánrésze Sárneczky Krisztián nevéhez fűződik, aki ebben az évben is már több új földközeli kisbolygót talált, és 36 év után az első magyar felfedezésű üstökössel ‒ C/2022 A1 (Sárneczky) ‒ gazdagította a kis égitestek “leltárát”.

A mátrai Schmidt-teleszkóp nagy látómezejű CCD-kamerájával március 11-én 19:24 világidőkor készített felvételeken Sárneczky Krisztián egy gyorsan mozgó új kis égitestet talált, amely akkor az Ursa Maior (Nagy Medve) csillagképben tartózkodott. Az addig még nem ismert új kis égitest nem mutatott üstökösökre jellemző kómát vagy csóvát, ezért kisbolygóként vették lastromba, 2022 EB5 ideiglenes elnevezéssel.

Az eredeti írást itt találja.

ID Buzz

A kerekesszékre úgy tekintett, mint egy lehetőségre

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek