MegMinden
2022-03-03

HódTérkép

(origo.hu)

Ökológusok a lakosság segítségével gyűjtenek adatokat a hódokról.

Az ELKH ÖK HódTérkép nevű citizen science projektje 2021 novemberében indult el. Az online adatbeküldő felületen keresztül bárki megoszthatja tapasztalatait a kutatókkal, akik nem csupán az előfordulási helyekről, hanem a hódok tevékenységéről, annak hatásairól és a lakosság véleményéről is szeretnének információkat kapni - olvasható az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) csütörtöki közleményében.

A megfigyelések bejelentéséhez a helyjelző megadására, az észlelést dokumentáló fotók feltöltésére és egy rövid kérdéssor megválaszolására van szükség. Mint írják, az eurázsiai hód egy úgynevezett ökoszisztémamérnök-faj, amely tevékenységével nagymértékben képes átalakítani saját élőhelyét, miközben hatással van a természetre, más állat- és növényfajokra, továbbá a helyi emberek életére.

A hód a 19. század közepén kipusztult a Kárpát-medencéből, és az intenzív vadászat hatására világállománya is drasztikusan lecsökkent. Európa-szerte visszatelepítési programok indultak, a magyarországi 1996 és 2008 között zajlott. Az 1990-es években azonban a faj természetes visszatelepülése is elkezdődött a szomszédos Ausztria és Horvátország irányából. A hód nyugat-magyarországi elterjedése során a spontán folyamat jelentősége valószínűleg felülmúlta a visszatelepítésekét. A hazai állomány nagysága a szakemberek becslése szerint 2020-ban elérte a 10-11 ezer példányt.

Az eredeti írást itt találja.

Célország

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek