MegMinden
2022-03-03

Célország

(atv.hu)

Szükségállapotot hirdettek Csehországban.

 A cseh kormány azért vezette be a szükségállapotot, hogy felgyorsítsa és egyszerűbbé tegye az ukrán menekültek befogadását – közölték a szerdai kormányülés utáni sajtótájékoztatón Prágában.

„Az intézkedés pénteken lép életbe, és a polgári lakosságot semmi módon nem érinti” – jelentette ki Petr Fiala miniszterelnök.

A kormányfő délelőtt a parlamenti alsóházban azt mondta, hogy eddig mintegy 20 ezer ukrán menekült érkezett Csehországba, és szerinte várható, hogy számuk a következő napokban növekedni fog. 

„Célország vagyunk és leszünk” – szögezte le a miniszterelnök. 

Kifejtette: minden csehországi régióban speciális információs központokat hoznak létre, amelyek segíteni fogják a menekültek nyilvántartásba vételét és eligazítását. A kormány rövidesen törvénymódosítási javaslatokat terjeszt a parlament elé, amely megkönnyíti az ukránok betagozódását a cseh munkaerőpiacba is.

Az államfői hivatal közölte, hogy szerdáig mintegy 300 cseh állampolgár kért hivatalos engedélyt, hogy harcolni mehessen Ukrajnába. Csehországban törvény tiltja a külföldi hadseregekben való szolgálatot, erre csak az államfőnek mint a hadsereg főparancsnokának az engedélye alapján van lehetőség. Vezető cseh politikusok most mérlegelik, hogy Ukrajna esetében módosítanák a jogszabályt – írta a CTK hírügynökség alapján az MTI.

Az eredeti írást itt találja.

HódTérkép

Volkswagen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek