MegMinden
2022-02-19

Kádár Tamás

(origo.hu)

Mindössze 16 évesen már az NB I-ben focizott, két évvel később már a Premier League-ben szereplő Newcastle vette meg a játékjogát.

Kádár Tamás 1990. március 14-én született Veszprémben, sokáig párhuzamosan focizott és kézilabdázott is. Édesapja börtönőrként, édesanyja a légierőnél katonaként szolgált. Kádár 14 éves volt, amikor Veszprémből Zalaegerszegre költözött kollégiumba, hogy a labdarúgást nagypályán is űzhesse, erre ugyanis nem volt lehetősége akkor Veszprémben és így a kézilabda helyett a focit választott, pedig előbbiben is tehetségesnek számított.

Annak idején szinte kettesével vette a fokokat a ZTE ranglétráján.A serdülő és az ifi csapatokban kis túlzással még meg sem tanulhatták a nevét a társak, már lépett is tovább a következő szintre. 2006. november 11-én a Dunakanyar-Vác ellen (1-1) a nagyok között is bemutatkozott, ekkor 16 és fél éves volt, és középiskolai szinten már kétszeres országos bajnok - kézilabdában.

„Eleinte sokkal fontosabb sportágként tekintettem a kézire, mint a labdarúgásra, ám amikor profi szerződést kaptam, abba kellett hagynom.Hogy sikerült-e valamit átmentenem a kézilabdás tapasztalataimból a futballba? Persze, rengeteget! Állítom, a kézis évek során nyúltam meg, senkitől sem örököltem ezt a termetet. Abban is biztos vagyok, hogy az elrugaszkodás, a magasra ugrás képességét is akkor sajátítottam el" –mondta korábban Kádár a Nemzeti Sportnak. A fiatal sportolónak egyébként a Veszprém kézilabdacsapata is szerződést kínált, ebből pedig sejthető, hogy milyen szinten űzte azt a sportot is.

2008. január 19-én címlapon hirdette a Nemzeti Sport, hogy az akkor mindössze 17 éves Kádár Tamásért átszámítva 300 millió forintot fizetett az angol Newcastle United.A csapatot akkoriban vette át a korábbi angol szövetségi kapitány, Kevin Keegan és ott focizott többek között az aranylabdás Michael Owen. Már az elején biztos volt, hogy Kádár első körben vegyesen látogatja majd az első és a második csapat edzéseit, de profi szerződést kapott, tehát számoltak vele az angolok. Kádár tehetségére jellemző volt, hogy Olaszországba is igazolhatott volna, Angliából pedig a Bolton is hívta, ahol szintén volt próbajátékon, de ő végül a Newcastle csapatát választotta. Az angolok négy és fél évre szóló szerződést kötöttek a fiatal tehetséggel.

Tizenhét évesen a Premier League közelébe kerültem, s bár tudom, még időre van szükségem ahhoz, hogy bemutatkozzam az élvonalban, mostantól erre teszek fel mindent. Mentálisan nagyon erősnek kell lennem a légiósélethez, de úgy érzem, készen állok erre a nem mindennapi feladatra" –mondta akkor Kádár, aki édesapjával költözött az angol városba, ahol olyan csapattársai voltak, mint Michael Owen, Alan Smith, Mark Viduka, Obafemi Martins vagy éppen Nicky Butt.

Az eredeti írást itt találja.

Ma van A Dal 2022 negyedik válogatója

Ruhát másodkézből

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek