MegMinden
2022-02-11

Szupersztárok

(forbes.hu)

Több milliárd dollárt kerestek anélkül, hogy bármi újat csináltak volna.

Soha nem volt még ilyen jövedelmező eladni mindenünket, főképp, ha szupersztárok vagyunk. Anyalapunk, az amerikai Forbes gyűjtötte össze a 25 legtöbbet kereső médiasztárt, akik közül például a listát vezető Peter Jackson, a Gyűrűk ura-trilógia rendezője, és az őt követő rocklegenda, Bruce Springsteen is stúdiós vagy zenei katalógusuk eladásával szereztek hatalmas vagyont az elmúlt hónapokban.

Viszont nem Springsteen az egyetlen rocker a listán. Más ikonikus zenészek is megjelennek, szintén katalógusaik és szerző jogaik eladásából meggazdagodva, a rock- és folkzene nagyjai, Bob Dylan, Paul Simon és Neil Young. „Ezek nem ökölharcok – mondja Jon Landau, aki több, mint ötven éve működik együtt Springsteennel – Egyszerűen csak mindenki megszerzi azt, amiben érdekeltsége van.”

A Szikla és a Főnök – ők vannak a listán

  1. Peter Jackson: vizuális effektekkel foglalkozó cége, a Weta Digital eladásával keresett sokat, amelyet a Unity Software vásárolt meg 1,6 milliárd dollárért még tavaly novemberben. Ebből az összegből 580 millió dollár landolt a rendezőnél, ezzel a Gyűrűk ura-trilógia rendezője Steven Spielberg és George Lucas után ő a harmadik olyan ember a világon, aki filmkészítésből lett milliárdos.

2. Bruce Springsteen: a rocklegenda teljes munkásságának jogait eladta a Sony Music Groupnak decemberben, amely a hússzoros Grammy-díjas zenésznek 435 millió dolláros üzletet jelent.

A szerződés részét képezi a Főnök becenévvel is illetett Springsteen 11 multi-platina lemeze, öt arany kislemeze és ötven éves munkásságának ikonikus dalai és szövegei is.

3. Jay-Z: a hip-hop első milliárdosa, a rapper-producer eladta a Tidal zeneszolgáltató és Armand de Brignac pezsgőmárkába fektetett részvényeit, ezzel 340 millió dollárt és a lista harmadik helyét tudhatja magáénak.

4. Dwayne Johnson: az idei listára nem sok színész került fel, de Dwayne Johnson, vagyis “a Szikla” igen, viszont nem filmszerepei miatt. Bár láthattuk a Dzsungeltúra és a Netflix Különösen veszélyes bűnözők című filmjében is, 270 milliós bevételeinek háromnegyede mégis saját tequilájának, a Teremanának eladásaiból származik, amely megközelíti a Jumanji főszerepéért kapott fizetését.

5. Kanye West: az ő bevételei sem a zenei-produceri karrierjéből származnak, hanem az Adidas cipőinek tervezéséből. Első Yeezy-jét a Gap-nek tervezte, amely órák alatt elfogyott a boltokból, viszont az 52 éves ruhamárka többet akar és a West-tel kötött szerződésük 235 millió dollárral növelte a rapper számláját.

6. Matt Stone és Trey Parker: a South Park animációs sorozat készítői 25 éve kezdték el papírból kivágott figuráikkal meghódítani a képernyőt, amely mára 80 milliós franchise-zá nőtte ki magát.

Augusztusban írtak alá egy hatéves szerződést, amiben 900 millió dollárért cserébe a jogok a Paramount+-hoz kerültek, amelyből a két szerző 210 milliót rakhat zsebre.

7. Paul Simon: bár manapság már nem annyira ismert az 1967-es Diploma előtt című film, a Mrs. Robinson című betétdalt azért sokan felismerik és a The Sound of Silence is fel-felbukkan a köztudatban. Ezek a dalok is a részét képezik a megállapodásnak, amelyet Paul Simon a Sony Music Publishing-gal kötött márciusban, 200 millió dollár pluszt helyezve a 80 éves énekes számlájára.

8. Tyler Perry: őt utoljára a Ne nézz fel szarkasztikus katasztrófafilmjében láthattuk. Ő alkotta meg a Madea nevű karaktert, akit elmondása szerint saját édesanyjáról mintázott, és ami 165 millió dollárt hoz Perrynek, miután a BET-vel (az afroamerikai közönség szórakoztatására alapított amerikai tévécsatorna, a Black Entertainment Television rövidítése) kötött megállapodás alapján még egyszer visszatér a vászonra.

Az eredeti írást itt találja.

Interjú

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek