MegMinden
2022-01-22

Véderdő

(futureofdebrecen.hu)

Minden információ egy helyen Debrecen új véderdőiről!

Véderdő jellegű fásítások és erdőtelepítések Debrecen Város nyugati részén” címmel nyílt közbeszerzési eljárást írt ki Debrecen város önkormányzata. A HungAIRy LIFE integrált projekt kísérleti akciójának keretében kiírt közbeszerzés nyerteseinek feladata lesz városunk nyugati részében kijelölt területeken, erdészeti és kertészeti facsemeték ültetése, valamint az ápolási munkák végzése 2026. év végéig. A munka várhatóan márciusban indulhat a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően.

Mi a cél?

A projekt során megvalósuló véderdők és fásítások fő célja a nyugat felől, a mezőgazdasági területekről származó porterhelés mérséklése. Ezen kívül a fásított területek rekreációra, pihenésre és szemléletformálásra is szolgálnak majd.

Hol is lesz a véderdő?

A kertészeti minőségű facsemetéket a Vezér utca közelében (19385/2 hrsz) és a Vértessy-kúria környékén (14914; 14983 hrsz) fogjuk elültetni. Összesen 725 db fa kap itt helyet, pl. oszlopos tölgy, vagy kislevelű hárs, ezüsthárs és mezei szil. 

Ezen kívül a Vincellér utcán (15824/2 hrsz) és a Derék utcán (16477/42 hrsz) mintegy 20.000 db erdészeti facsemetét telepítünk. Fafajták szerint találkozhatunk majd mezei és korai juharral, de ezüst hárs, mezei szil, vénic szil, és vadkörte is helyet kap az erdősítésben.

Miért épp ott?

A védelmi funkciójú erdősítések és fásítások kivitelezését széles körű előkészítő munkálatok alapozták meg. 

Debrecen Levegőminőségi Terve a problémák között említi, hogy a város nyugati részén jelentős a közlekedésből és a mezőgazdaságból származó porszennyezés (PM10, PM2.5). Továbbá megállapítja, hogy a lakosság védelme érdekében szennyezéstűrő növényekből egy védősávot kellene kialakítani. 

2020-ban elkészült a HungAIRy projekt kísérleti akciójának megvalósíthatósági tanulmánya, melynek egyik célja az volt, hogy az érintett területen, a Debreceni Nemzetközi Repülőtértől kezdődően Debrecen-Józsával bezárólag, a Tócó-patak mentén 850-850 m széles sávban azonosítsa azokat a potenciális területeket, amelyek alkalmasak porszűrő funkciót ellátó fásításra. 

Ezt a területet szakszerűen megvizsgáltuk; adatokat gyűjtöttünk és térinformatikai elemzést végeztünk, melyek során figyelembe vettük a védett területek és a lakott területek, valamint a már fákkal/erdővel borított területek elhelyezkedését is. Továbbá fontos volt figyelembe venni a területen éppen zajló és tervezett beruházások várható területigényét, a tulajdonviszonyokat, a közművek elhelyezkedését, valamint a lehetséges területek alakját, méretét, továbbá a jellemző szélirányokat és szélsebességet is.

 

Az eredeti írást itt találja.

Győzelemmel hangolt a Loki

Benyik György római katolikus plébános kitüntetése

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek